Nagyvilág

Riadókészültség Izraelben

A palesztin területeket szombat éjféltől kezdődően hétfő estig biztonsági zárlattal vették körül – közölte a hadsereg szóvivője.

A legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték hétfőn az izraeli biztonsági erőket a zsidó állam megalapításának 59. évfordulóján rendezendő, a harcban elesett izraeli katonákra emlékező ünnepségekre a terrorfenyegetettség kiújulása miatt – közölték biztonsági források.


A palesztin területeket szombat éjféltől kezdődően hétfő estig biztonsági zárlattal vették körül – közölte a hadsereg szóvivője. Izrael vasárnap estétől hétfő estéig arra a 22 305 katonájára és polgárára emlékezik, aki harcban vagy terrortámadásban halt meg 1860, vagyis azóta, hogy a zsidók megkezdték betelepülésüket Izrael ősi földjére.


A Herzl-hegyen tartott hivatalos ceremónia kezdete előtt két percen át szóltak a szirénák az egész ország területén. A járművek megálltak, az emberek ünnepélyesen figyeltek. A hivatalos megemlékezésen Ehud Olmert miniszterelnök mondott beszédet, és egyebek között kijelentette: “Az elesett katonák jelentik a fájdalmas bizonyítékot arra, hogy Izrael állam létét és biztonságát nem lehet bizonyosnak venni, és csak szívszorító áron lehetett elérni.”


Az idei megemlékezés központjában a tavaly nyáron Libanonban vívott hadjáratba elesett 119 katona és 39 civil áll. Az államalapítás évfordulójának ünnepségei hétfő estétől kedd estig tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik