Nagyvilág

Újabb tárgyalások lehetnek Koszovóról

A Biztonsági Tanács küldöttségének e heti belgrádi és pristinai látogatása nyomán újabb tárgyalások indulhatnak Koszovó jövőjéről – vélte Vojislav Kostunica szerb kormányfő.

„Fátylat borítunk a megbukott Ahtisaari-tervre” – mondta a kormányfő hétfőn a belgrádi Beta hírügynökségnek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tagállamok nagyköveteinek belgrádi és pristinai helyzetfelmérése után dönt a Koszovó jövőjével kapcsolatos Ahitsaari-tervről, amely nemzetközi felügyelet alatt ugyan, de függetlenséget biztosítana a túlnyomórészt albánok lakta szerbiai tartománynak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő, volt finn államfő javaslatát, ám a Biztonsági Tanácsban vétójoggal bíró Oroszország és Kína a koszovói függetlenséget elvető Belgrád mellett áll az ügyben. Oroszország kezdeményezte a BT-misszió helyszínre küldését is egy újabb alapos helyzetfelmérés céljából.

Ahtisaari közvetítésével több mint egy éven át folytak eredménytelenül a tárgyalások a szerbek és a koszovói albánok képviselői között a tartomány jövőjéről. Agim Ceku koszovói miniszterelnök azt mondta pénteken: kormánya semmi esetre sem megy bele abba, hogy újabb tárgyalásokat rendezzenek Szerbia és Koszovó között a tartomány státusáról. Szerinte a BT-nek az Ahtisaari-terv alapján kell meghoznia döntését Koszovó jövőjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik