Nagyvilág

Európa barátja volt Jelcin

Történelmi alaknak nevezte a hétfőn elhunyt Borisz Jelcin volt orosz elnököt a washingtoni Fehér Ház. Európai vezetők is Jelcin történelmi nagyságára emlékeztek.

Borisz Jelcin nevétől elválaszthatatlan az oroszországi demokratikus átalakulás, melynek részeként új alapokra helyeződtek a magyar-orosz kapcsolatok is – fogalmaz részvéttáviratában Sólyom László köztársasági elnök. Magyarországon sokan emlékezünk rokonszenvvel Jelcin elnök történelmi gesztusára, amikor 1992-ben a Magyar Országgyűlésben bocsánatot kért az 1956-os tragédiával kapcsolatban – írta.


Megvédte a szabadságot


„(Jelcin) az Oroszországban lezajlott nagy változások és kihívások korszakának történelmi alakja volt” – jelentette ki Gordon Johndroe, a Fehér Ház szóvivője. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke méltatta az egykori elnök munkásságát, és hangsúlyozta, hogy Jelcinnek hatalmas kihívásokkal és nehéz feladatokkal kellett szembenéznie.


Barroso kiemelte Jelcin személyes bátorságát, amellyel megvédte a szabadságot és megakadályozta, hogy egy újabb diktatórikus rezsim jöjjön létre Oroszországban.Tony Blair brit miniszterelnök közleményében kiemelkedő személyiségnek nevezte Jelcint, aki rendkívül fontos szerepet játszott Oroszország történelmének meghatározó pillanatában.


A németek barátja


Helmut Kohl volt német kancellár „nagy államférfiként” és „a németek hűséges barátjaként” méltatta a néhai orosz elnököt. „Az orosz-német kapcsolatok és a világbéke érdekében tett szolgálatait nem lehet elég nagyra értékelni” – tette hozzá. Személyes barátjaként emlékezett Jelcinre, akivel – mint mondta – szoros és bizalomteljes együttműködést tudott folytatni.

Franciaország jó partnerként méltatta a volt orosz elnököt. „Azok közé tartozott, akik a megfelelő pillanatban a demokrácia oldalára álltak” – mondta Catherine Colonna Európa-ügyi miniszter. Jelcin egyedülálló személyiséggel és karizmával rendelkezett. Az orosz politikus céljai közé tartozott, hogy Oroszországot a modernizáció pályájára állítsa – tette hozzá.


A független Oroszország

Eduard Sevardnadze volt grúz elnök és egykori szovjet külügyminiszter szerint Borisz Jelcin halála „súlyos veszteség Oroszország számára”. Viktor Csernomirgyin volt orosz kormányfő szerint „Jelcinnel minden új módon kezdődött meg Oroszországban. Az általa lerakott demokratikus és gazdasági alapok megmásíthatatlanok, eltérni tőlük már nem lehet. Ebben áll az első elnök érdeme”.

Leonyid Kucsma volt ukrán elnök hangoztatta: „Borisz Jelcin ott állt az új Oroszországért folytatott harc kezdeteinél, egyike volt azoknak a nemes és bátor embereknek, akiknek a tevekénysége révén megjelent a világ térképén a független Oroszország.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik