Nagyvilág

Akár hozzánk is jöhet az amerikai radar?

Washington „tartalékként” más államokkal is számol, ha Csehország nem engedné felépíteni az amerikai radarállomást. A csehek 70, a lengyelek 57 százaléka elutasítja az amerikai radart.

„Tartalékként más országokkal is számolunk. Az Egyesült Államok más országokat is kiszemelt arra az esetre, ha a Cseh Köztársaság úgy döntene, hogy nem engedélyezi területén megépíteni a radarállomást” – jelentette ki Henry Obering tábornok, az Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynökségének Prágában tárgyaló igazgatója.


Lengyel- és Csehország a célpont


Kérdésre válaszolva sem volt azonban hajlandó pontosítani, hogy mely közép-európai államot szemelte még ki ebben a kérdésben Washington. Obering szerint prágai látogatásának legfőbb célja az volt, hogy Václav Klaus államfőt, Mirek Topolánek kormányfőt, az ellenzéket és a parlamentet is részletesen tájékoztassa a Csehországba tervezett amerikai radarállomás műszaki paramétereiről.

A tábornok megismételte: Washington leginkább az esetleges iráni és észak-koreai rakéták elleni védelem kapcsán tarja szükségesnek egy rakétavédelmi bázis és az ehhez kapcsolódó radarállomás kiépítését Közép-Európában. A rakétavédelmi támaszpontot Lengyelországban, míg a radarállomást Csehországban szeretnék felépíteni az amerikaiak.


A lakosság elutasítja


Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi az amerikai radarállomás csehországi telepítését. Az ellenzék azt követeli, hogy a kérdésről népszavazás döntsön. Egy lengyel közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 57 százaléka ellenzi, és 25 százaléka támogatja, hogy az ország területére telepítsék az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeit.


A megkérdezettek 18 százaléka válaszolt úgy, hogy nincs véleménye a kérdésről. Az amerikai kormány Lengyelországba elfogórakétákat, Csehországba pedig radarállomást akar telepíteni. Robert Gates amerikai külügyminiszter kedden Varsóba látogat, hogy lengyel illetékesekkel tárgyaljon a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik