Nagyvilág

Sarkozy és Royal a második fordulóban

Az IPSOS/DELL közvélemény-kutatóintézet exit-poll becslése szerint 84 százalékos rekordrészvétel mellett a szavazatok 29,6 százalékával Nicolas Sarkozy, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje és 25,1 százalékával Ségolene Royal, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelöltje jutott be a francia elnökválasztás május 6-án tartandó második fordulójába.

A harmadik helyen a centrista Francois Bayrou végzett 18,7 százalékkal. Az öt évvel ezelőtt a második fordulóba jutott szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen ezúttal a negyedik helyre szorult vissza a szavazatok 11,5 százalékával.

Az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében még soha ennyien nem vettek részt a francia elnökválasztás első fordulójában. A becslések szerint a választásra jogosult valamivel több mint 44,5 millió francia állampolgár 84 százaléka adta le szavazatát vasárnap este 8 óráig – adta hírül vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió.


Sarkozy és Royal a második fordulóban 1

Jacques Chirac az utódjára szavaz (Fotó: EPA)


A további nyolc jelölt közül egyedül Olivier Besancenot, a Forradalmi Kommunista Liga (LCR) jelöltje 4,3 százalékkal ért el több, mint három százalékot.

A radikális baloldalon a kommunista Marie-George Buffet 1,8, a Zöldek képviseletében Dominique Voynet 1,7, a trockista Arlette Laguiller 1,6, a globalizáció-kritikus José Bové 1,4, míg a Munkáspártot képviselő Gérard Schivardi 0,3 százalékot kapott.

A kisebb jobboldali jelöltek közül a szuverenista Philippe de Villers a szavazatok 2,7, míg a vadászok és halászok képviseletében Frédéric Nihous 1,3 százalékát kapta az IPSOS/DELL becslése szerint.

Az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében még soha ennyien nem vettek részt a francia elnökválasztás első fordulójában. A becslések szerint a választásra jogosult valamivel több mint 44,5 millió francia állampolgár 84 százaléka adta le szavazatát vasárnap este 8 óráig.

Öt évvel ezelőtt rekordméretű (28,4 százalékos) távolmaradás mellett Jacques Chirac hivatalban lévő államfő 19,88 százalékkal végzett első helyen az elnökválasztás elő fordulójában, míg Jean-Marie Le Pen a szavazatok 16,86, a szocialista Lionel Jospin pedig 16,18 százalékát szerezte meg, a voksok jelentős része a kisebb jelöltek között oszlott meg.

A franciaországi 64 ezer szavazóhelyiség többsége este 6 órakor zárt be, de 106 településen este 7 óráig, a szavazóhelyiségek negyedében – Párizsban és környékén, a nagyobb vidéki városokban és 52 kisebb településen – pedig este 8 óráig adhatták le a franciák szavazataikat. A nagy részvételre való tekintettel a választási bizottság engedélyezte, hogy a szavazóhelyiségek előtt sorban állók este 8 óra után is folytathatják a szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik