Nagyvilág

Rekordrészvétel Franciaországban

Rekordrészvétel várható a francia elnökválasztás első fordulójában: a választásra jogosultak 73,87 százaléka adta le vasárnap délután 5 óráig szavazatát.

A napsütéses nyári idő ellenére soha ennyien nem vettek még részt délután 5 órakor a francia elnökválasztás első fordulójában. Három órával az urnazárás előtt már magasabb a részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt este 8 órakor. Egyes választóhelyiségek előtt hosszú sorokban kígyóznak a szavazásra várakozók. Politológusok szerint a magas részvételi arány a baloldali jelöltnek kedvez.

44,5 millióan választhatnak

Az előrejelzések szerint az idei első fordulóban való részvételi arány várhatóan rekordot dönt, és meghaladhatja a nyolcvan százalékot. A francia elnökválasztás első fordulójában a részvételi arány az elmúlt 26 évben csökkenő tendenciát mutatott, öt évvel ezelőtt pedig rekordméretű volt a távolmaradás. A 2002-es választáson délután 5-kor a franciák alig 58,5 százaléka adta csak le voksát és este 8 óráig a választók 73 százaléka vonult az urnákhoz. Részben ezért, illetve a kisebb jelöltek között megoszlott szavazatok miatt juthatott akkor be a második fordulóba Jacques Chirac hivatalban lévő államfő mellett a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen a közvélemény-kutatók szerint előrejelzett Lionel Jospin szocialista jelölt helyett.


Rekordrészvétel Franciaországban 1



Valamivel több, mint 44,5 millió szavazásra jogosult francia állampolgár választja ki 2007-ben a 12 jelölt közül azt a kettőt, akik május 6-án megmérkőzhetnek a 12 év után búcsúzó Jacques Chirac jelenlegi államfő posztjáért.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje, Nicolas Sarkozy és az ellenzéki Szocialista Párt (PS) részéről Ségolene Royal továbbjutását jelzik előre.

Sok a bizonytalan

Az öt évvel ezelőtti helyzettel ellentétben idén nem a távolmaradás, hanem a bizonytalanok magas aránya okozhat meglepetéseket, ugyanis a kampánycsend beállta előtt a franciáknak több, mint harmada még nem tudta kire adja voksát vasárnap. A közvélemény-kutatók szerint a franciák 15 százaléka az utolsó pillanatban, a választófülkében dönti csak el, kire adja szavazatát.

A szocialista jelölt utolsó nagygyűlésein a “hasznos szavazatra” szólította fel a választókat, azaz arra, hogy rá és ne a kis pártok jelöltjeire adják szavazatukat, és így elkerülhető legyen az öt évvel ezelőtti helyzet.

A franciaországi 64 ezer szavazóhelyiség többsége este 6 órakor zár, de 106 településen este 7 óráig, a szavazóhelyiségek negyedében – Párizsban és környékén, a nagyobb vidéki városokban és 52 kisebb településen – pedig este 8 óráig adhatják le a franciák szavazataikat. Az első hivatalos becslések ezután várhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik