Nagyvilág

Az exit-pollok szerint Sarkozy és Royal a befutó

Nicolas Sarkozy, a kormányon lévő jobboldali Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje és Ségolene Royal, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelöltje jutott tovább a francia elnökválasztások két hét múlva esedékes, döntő fordulójába a belga kereskedelmi televízió szerint, amelyet nem kötnek a francia szabályok, és nyilvánosságra hozhatja korábban is az exit-pollok eredményeit.

Az RTL-TVI esti híradója szerint Sarkozy 30,8 százalékot, Royal pedig 25,8 százalékot kapott a vasárnapi első fordulóban. A harmadik helyen e becslés szerint a centrista Francois Bayrou végzett 17,8 százalékos eredménnyel, s csak negyedik lett a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Jean-Marie Le Pen (11,2 százalék).

Az öt évvel ezelőtti, legutóbbi köztársasági elnökválasztás nagy meglepetéseként Le Pen az első fordulóban megelőzte a szocialisták akkori jelöltjét, Lionel Jospint, és ő vívta a második fordulót Jacques Chirackal.

A belga médiát nem kötik a franciaországi szabályok, ezért már jó előre beharangozta, hogy még az este 8 órás urnazárás, azaz az első franciaországi bejelentések előtt nyilvánosságra hozza majd az exit-pollok eredményeit. Ezt tette az RTL-TVI is. Ugyanakkor ennek köszönhetően a belga hírközlő szervek internetes oldalai vasárnap kora este óta egyszerűen elérhetetlenek: olyan sokan (nyilván főleg franciák) próbálják megnézni az első becslésekről szóló híreket, hogy a szerverek nem tudják fogadni a rohamot, s lefagytak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik