Nagyvilág

Nem kell a szunnitáknak a bagdadi védőfal

Bagdad szunnita lakosai bírálták szombaton az amerikai hadsereget, amiért falat épít az iraki főváros javarészt síiták lakta Adzamíja negyedében egy tömbben élő szunniták köré, megvédendő őket a felekezetközi erőszaktól.

A szunnita közösség lakosai “kollektív büntetésnek” nevezték az építményt, önkormányzatuk vezetője pedig azt hangoztatta, hogy közösségük nem hagyta jóvá a tervet az építkezés megkezdése előtt.

Az öt kilométer hosszú, helyenként 3,5 méter magas fal teljesen körülfogja majd a Tigris folyó keleti partján elterülő negyed szunnita lakosságát: csak iraki katonák által ellenőrzött kapukon lehet majd bejutni oda. Az amerikai szárazföldi haderő 407. dandárjának támogató zászlóalja április 10-én kezdte építeni a falat. Az építkezéssel párhuzamosan szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe a szunnita enklávéval szomszédos síita lakókörzetekben.

“Börtönné változtatják ezáltal az egész körzetet. Ez kollektív büntetés Adzamíja lakói számára. Mindannyiunkat büntetnek azért, mert itt vagy ott van néhány terrorista” – hangoztatta szombaton a negyed egyik lakosa.

Az iraki és az amerikai erők régóta cementfalakkal erősítik meg a robbanóanyaggal megrakott autókkal elkövetett öngyilkos merényleteknek különösen kitett piactereket és a koalíciós támaszpontokat Bagdadban és Irak más városaiban egyaránt – az észak-iraki Tell-Áfár városát teljes egészében homokzsákokkal vették körül -, de az eddig még nem fordult elő, hogy lakókörzeteket különítsenek el felekezeti alapon.

A szunnita közösség vezetői arra panaszkodtak szombaton, hogy az építkezés még azelőtt megkezdődött, hogy jóváhagyhatták volna az amerikai javaslatot a fal építésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik