Nagyvilág

Lengyelországba látogat az amerikai elnök

Június elején Lengyelországba látogat George W. Bush amerikai elnök, hogy megbeszélést folytasson kollégájával, Lech Kaczynskival az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Lengyelországba telepítéséről - közölte a Rzeczpospolita varsói napilap szombati számában.

Az újság a varsói elnöki hivatalhoz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy az amerikai elnök néhány órás látogatást tesz Lengyelországban a Nyolcak (a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország) június 6. és 8. közötti németországi csúcstalálkozóját követően.

A két elnök feltehetően Kaczynski magánrezidenciáján találkozik majd a Balti-tenger partján fekvő Juratában. Megbeszélésük után egy hónappal, július 16-án Lech Kazcynskit Washingtonban fogadja az amerikai elnök; ezt egy hete jelentette be a Fehér Ház.

A G8 csoport csúcstalálkozójához időzítve Bush ellátogat Csehországba és a Vatikánba is.

A cseh külügyminisztérium legutóbbi információi szerint az amerikai elnök prágai látogatásának valószínű időpontja június 4-5 – tájékoztatta Zuzana Opletalova külügyi szóvivő pénteken a CTK hírügynökséget. A vezető cseh politikusokkal tartandó találkozójának központi témája a Csehországba telepítendő ultramodern amerikai radarállomás lesz, amely Washington elképzelése szerint szoros kapcsolatban állna a szomszédos Lengyelországban létrehozandó rakétavédelmi támaszponttal, amely egy rakétasilót foglalna magában tíz elfogórakétával.

Az amerikai rakétapajzs egy részének kelet-közép-európai telepítési tervét Oroszország hevesen ellenzi, mert közvetlen fenyegetésnek tekinti biztonságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik