Nagyvilág

Kiújultak a harcok Szomáliában

Mogadishuban a szomáliai elnököt támogató etióp hadsereg és az iszlamista felkelők közötti kitört összetűzéseknek legkevesebb 73 halálos áldozata van.

Az éjszaka csak szórványos lövöldözés volt a szomáliai fővárosban, miután az azt megelőző 24 órában harmincan meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek az összecsapásokban. A legtöbb halálos áldozat tüzérségi lövedékek becsapódása miatt vesztette életét, a sűrűn lakott és forgalmas piacot üzemeltető al-Baraka lakónegyedben 20 lakos halt meg az egymással szemben álló erők aknagránátjaitól.


Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának pénteki közleménye szerint a harcok elől február eleje óta több mint 320 ezer lakos – az egymilliós szomáliai főváros közel egyharmada – menekült el Mogadishuból, a korábbi adatokhoz képest ez több mint 100 ezer újabb menekültet jelent.


A segélyszervezetek humanitárius katasztrófától tartanak, ugyanis a vidékre menekült több tízezer ember nagy része a szabad ég alatt él, és alig jut vízhez, élelmiszerhez és más alapvető ellátáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik