Külföld

Hivatalba lépett az ideiglenes román államfő

admin
admin

2007. 04. 21. 16:04

Szombaton nyilatkozott először új minőségében Nicolae Vacaroiu ideiglenes román államfő, s ezzel egyidőben gyakorlatilag elkezdődött a Traian Basescu felfüggesztett elnök leváltásáról szóló népszavazás előtti kampány.

Az ideiglenes államfő kijelentette, hogy Basescuval ellentétben nem kívánja tovább szítani az állami intézmények között a feszültséget, jó együttműködésre törekszik majd Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel és az általa vezetett kormánnyal.

A legsürgősebb teendők között említette a nemzetbiztonsági törvények elfogadását. A több jogszabályból álló tervezetcsomag egyebek között a titkosszolgálatok működését szabályozza. Ez a törvénykezdeményezés éles vitát váltott ki Tariceanu és Basescu között.


A román alkotmánybíróság pénteken hagyta jóvá a parlament határozatát Traian Basescu felfüggesztéséről. A felfüggesztési eljárást kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és nacionalista szövetségesei, a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Konzervatív Párt (PC) Traian Basescut az alkotmány 19 rendbeli megsértésével, pártos magatással, a politikai közvetítői szerep feladásával vádolta.


Állításuk szerint Basescu durván beavatkozott az állami intézmények működésébe, és saját érdekeinek megfelelően használta az általa irányított titkosszolgálatokat és az ügyészséget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.