Nagyvilág

Léghajóval a bűnözők ellen

A bűnözés visszaszorítása érdekében léghajót járőröztetnek csütörtöktől a venezuelai hatóságok Latin-Amerika egyik legveszélyesebb városa, Caracas felett.

A 465 ezer dollárba kerülő, dél-koreai gyártmányú, héliummal töltött zeppelin csak az első járőrléghajó. A továbbiakban üzembe helyeznek még két ilyet, hogy légifelvételeket küldjön a rendőrségi központba, ahonnan távirányítással köröztetik majd a 15 méter hosszú léghajókat az ötmilliós város felett. A központból azonnal riadóztathatják majd az utcai járőröket, ha a léghajó rablótámadást vagy utcai lövöldözést észlel.

Az ötletet vegyes érzésekkel fogadta a helyi lakosság. Egyesek a bűnözés visszaszorulását várják a lebegő „őrszemtől”. Mások kételyeiket fogalmazzák meg, és pénzpocsékolásnak tartják az új bűnüldözési módszert, mondván, hogy a léghajó használhatatlan lesz rossz látási viszonyok között.

Az Amerika-ellenességéről hírhedt ultrabaloldali elnök, Hugo Chávez vezette országban egyeseknek az orwelli „Nagy Testvér” jut eszükbe minderről, Caracasban pedig az a vicc járja, hogy a bűnözők egyszerűen lelövik a léghajót, ha rájuk irányítja figyelőkameráját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik