Nagyvilág

Laridzsáni és Solana tovább tárgyal

Ali Laridzsáni nukleáris kérdésekben illetékes iráni főtárgyaló és Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője megállapodott abban, hogy április 25-én folytatják a tárgyalásokat az iráni atomprogramról - jelentette csütörtökön az iráni állami televízió.

“Ali Laridzsáni beleegyezett egy újabb tárgyalássorozatba, és közölte Javier Solanával, hogy Irán, amely továbbra is ragaszkodik az atomprogramjával kapcsolatos teljes jogához, kész tárgyalni az érintett felekkel. A felek megállapodtak, hogy jövő szerdán, azaz április 25-én kezdik újra a tárgyalásokat” – közölte az állami televízió, hozzátéve, hogy a két politikus telefonon beszélt egymással. A tudósítás a találkozó helyszínére nem tért ki.

Ali Laridzsáni és Javier Solana a foglyul ejtett brit tengerészek április 4-i elengedése után szinte azonnal felújította telefonon a tárgyalásokat a vitatott iráni atomprogramról. Az iráni főtárgyaló és a magas rangú EU-diplomata legutóbb Németországban találkozott személyesen egymással februárban, a müncheni biztonságpolitikai fórum zárónapján.

Irán a múlt héten bejelentette, hogy hozzákezdett ipari méretekben uránt dúsítani: 3 ezer centrifugát helyezett üzembe natanzi urándúsító üzemében, tízszer annyit, mint amennyi ilyen berendezés iráni működéséről a világ addig tudott. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és több más állam bírálta Teheránt a bejelentés miatt, de szakértők kételyeiknek adtak hangot az iráni állítás valóságtartalmával kapcsolatban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizalmas dokumentuma szerint Irán már több mint ezer centrifugát szert fel a natanzi urándúsító üzemében. A NAÜ saját kormányzótanácsa részére készült dokumentum szerint Iránnak nyolc centrifugasora, azon belül 164 centrifugája működik a natanzi üzemben.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn közölte, Irán még jobban felgyorsítja atomipari fejlesztéseit, ha újabb ENSZ-szankciókat rónak ki rá. – “Az első (ENSZ biztonsági tanácsi) határozat után megindítottuk a nukleárisfűtőanyag-ciklust, a második után megkezdtük a fűtőanyag-előállítás ipari szakaszát, ha pedig egy másik határozatot bocsátanak ki, az iráni nemzet új képességeire fog fény derülni” – mondta az államfő a dél-iráni Kazirúnban elhangzott beszédében.

A nyugati államok attól tartanak, hogy Irán atomfegyver gyártására törekszik, ezért ragaszkodik az urándúsításhoz, Teherán tagadja ezt a vádat, állítása szerint nukleáris programjának nincs más célja, mint az energiatermelés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik