Nagyvilág

Kaszparov szerint Gyurcsány erkölcstelen

A Másik Oroszország szentpétervári tagozata május 27-én újabb demonstrációt szervez a város napja alkalmából. Moszkvában júniusban terveznek újabb akciót, a demokratikus átmenethez való visszatérést követelve.

A Másik Oroszország az alkotmánybírósághoz fordul majd hétvégi menetkísérleteinek szétverése miatt – közölte a Kremllel dacoló ellenzékieket tömörítő koalíció egyik vezetője, Garri Kaszparov, aki egyébként visszafogottnak ítélte az orosz rendőrök durva fellépésének nyugati bírálatait, és támadta a magyar miniszterelnök Moszkvával szembeni pragmatizmusát csütörtökön Moszkvában tartott sajtóértekezletén.

Kaszparov szerint Szentpéterváron mintegy ötven ember szenvedett sérülést. Moszkvában összesen hétszáz, Szentpéterváron pedig háromszáz embert vettek őrizetbe, beleértve azokat is, akiket nem állítottak elő, hanem csak buszokba tuszkolva elszállították, majd elengedték őket.

Németország, Kanada, az Egyesült Államok és az EU e hét elején aggodalmának adott hangot a demonstrációk kemény kezű elfojtása miatt. Kaszparov erkölcstelennek tartja Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek azt a pragmatikus álláspontját, hogy Oroszország viszonylatában az üzletre és a tettekre összpontosít a politika és az ideológia helyett.

„A magyar miniszterelnök pozíciója „kétségkívül erkölcstelen, de neki és a választóinak kell eldönteniük, hogy mennyire engedhetők meg olyan erkölcstelen lépések, amelyek persze előmozdíthatnak bizonyos magyar gazdasági érdekeket. Ez politikai döntés, mi ezt megértjük, de nem tiszteljük” – fejtette ki Kaszparov.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik