Nagyvilág

A demokraták vezetője szerint elvesztették az iraki háborút

Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata párti többségének vezetője csütörtökön úgy ítélte meg, hogy elvesztették az iraki háborút.

“Úgy vélem, hogy, hogy ezt a háborút elvesztettük, és a csapaterősítés semmire sem vezet, mint arról a héten Irakban tapasztalt rendkívüli erőszak is tanúskodik” – közölte Reid újságírókkal tartott találkozóján, amelynek az volt a célja, hogy megindokolja, miért követeli a Demokrata Párt az iraki csapatkivonás menetrendjének felállítását.

“Ezt a háborút csak diplomáciai, politikai és gazdasági eszközökkel lehet megnyerni” – tette hozzá a demokrata párti politikus.

Szerdán 190 halálos áldozatot követelő véres merényletsorozatot követtek el az iraki fővárosban, amely súlyos csapást mért a Bagdadban indított amerikai biztonsági terv hitelére.

Harry Reid közölte: George Bushsal tartott előző napi találkozóján álláspontjukat ismertette az elnökkel. “Tudom, hogy a Fehér Házétól eltérő véleményt fejtettem ki, de legalább elmondtam (Bush elnöknek), amit hallania kellett” – hangoztatta a szenátor.

Bush elnök előzőleg az Ohio szövetségi állambeli Tipp City városában tett látogatásán – vélhetően nem Reid szavaira reagálva – derűlátónak mondta magát az iraki hadműveletek kimenetelét illetően.

George Bush és a Demokrata Párt vezetői, Harry Reid és Nancy Pelosi képviselőházi elnök szerdai találkozóján nem született megállapodás az iraki hadműveletek finanszírozása körüli vitában, a demokrata párti vezetők az amerikai csapatok kivonását célzó menetrend elfogadására ösztönözték az államfőt. A találkozó után a demokrata párti politikusok elmondták: rövidesen beterjesztenek Bush elnöknek egy olyan törvényjavaslatot, amely a hadműveletek költségeinek fedezésére szánt újabb 100 milliárd dolláros kiadás mellett a csapatkivonás időpontját is tartalmazza majd. A Fehér Ház és a republikánusok ellenzik hasonló menetrendek kitűzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik