Külföld

A demokraták vezetője szerint elvesztették az iraki háborút

admin
admin

2007. 04. 20. 07:35

Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata párti többségének vezetője csütörtökön úgy ítélte meg, hogy elvesztették az iraki háborút.

“Úgy vélem, hogy, hogy ezt a háborút elvesztettük, és a csapaterősítés semmire sem vezet, mint arról a héten Irakban tapasztalt rendkívüli erőszak is tanúskodik” – közölte Reid újságírókkal tartott találkozóján, amelynek az volt a célja, hogy megindokolja, miért követeli a Demokrata Párt az iraki csapatkivonás menetrendjének felállítását.

“Ezt a háborút csak diplomáciai, politikai és gazdasági eszközökkel lehet megnyerni” – tette hozzá a demokrata párti politikus.

Szerdán 190 halálos áldozatot követelő véres merényletsorozatot követtek el az iraki fővárosban, amely súlyos csapást mért a Bagdadban indított amerikai biztonsági terv hitelére.

Harry Reid közölte: George Bushsal tartott előző napi találkozóján álláspontjukat ismertette az elnökkel. “Tudom, hogy a Fehér Házétól eltérő véleményt fejtettem ki, de legalább elmondtam (Bush elnöknek), amit hallania kellett” – hangoztatta a szenátor.

Bush elnök előzőleg az Ohio szövetségi állambeli Tipp City városában tett látogatásán – vélhetően nem Reid szavaira reagálva – derűlátónak mondta magát az iraki hadműveletek kimenetelét illetően.

George Bush és a Demokrata Párt vezetői, Harry Reid és Nancy Pelosi képviselőházi elnök szerdai találkozóján nem született megállapodás az iraki hadműveletek finanszírozása körüli vitában, a demokrata párti vezetők az amerikai csapatok kivonását célzó menetrend elfogadására ösztönözték az államfőt. A találkozó után a demokrata párti politikusok elmondták: rövidesen beterjesztenek Bush elnöknek egy olyan törvényjavaslatot, amely a hadműveletek költségeinek fedezésére szánt újabb 100 milliárd dolláros kiadás mellett a csapatkivonás időpontját is tartalmazza majd. A Fehér Ház és a republikánusok ellenzik hasonló menetrendek kitűzését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.