Nagyvilág

Videoüzenetet küldött az egyetemi tömeggyilkos

A szegények védelmezőjeként tüntette fel magát, valamint kikelt a gazdagság és a dőzsölés, bujaság ellen az NBC amerikai tévétársaságnak küldött videofelvételen az a dél-koreai diák, aki 32 embert ölt meg hétfőn a virginiai műszaki egyetemen.

Az NBC szerdán számolt be arról, hogy a feltételezett elkövető az említett videofelvételt, valamint fényképeket és a sérelmeit ecsetelő zavaros írásokat tartalmazó csomagot küldött a tévétársaságnak. A küldemény szerdán érkezett meg, s az NBC azonnal továbbította az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

A küldemény kísérő okmányain látható postai bélyegző arról tanúskodik, hogy Cso Szjung Huj a vérengzés közben adta fel a csomagot: azt követően, hogy az egyetem kollégiumában végzett két diáktársával, illetve az előtt, hogy átgyalogolt a campus másik végén lévő tantermekhez, és ott halomra lőtt 30 diákot és oktatót. Az ámokfutó ezután öngyilkos lett. A küldemény a tévesen feltüntetett postai irányítószám miatt csak szerdán érkezett meg a tévécsatorna New York-i székházába.


Krisztusnak tartotta magát

A csomag tartalma beleillik a diák szobatársai, tanárai visszaemlékezései alapján Cso zavart elmeállapotáról kialakulni látszó, dermesztő képbe. A küldemény egy 23 oldalas írásos “vádiratot” tartalmazott, amelyben az egyetemista sérelmeit ecsetelte és csodálattal beszélt arról a két diákról, akik 1999-ben egy amerikai középiskolában tizenkét diákot és tanárt lőttek agyon.


A csomag 28 videofelvétel is rejlett. Az egyik videofelvételen Cso vallási utalásokkal tarkított monológjában undorodva beszélt mindarról, amit a környezetében az érzéki örömök mértéktelen kergetésének tartott. “Nektek köszönhetően úgy halok meg mint Jézus Krisztus, hogy (példámmal) lelkesítsem a gyengék és védtelenek (következő) nemzedékeit” – hangoztatta az elkövető, többek között hozzátéve, hogy “sarokba szorították és nem hagytak számára más választást”, mint a hétfői vérengzés véghezvitelét.


A csomag végül 43 fényképet is tartalmazott, közülük 11 felvételen Cso fegyvert szegezett a kamerának. Más fényképeken pedig kalapáccsal vagy késsel a kezében látható.



Videoüzenetet küldött az egyetemi tömeggyilkos 1

Fegyverrel fenyegetőzik a videófelvételen (forrás: NBC)


Steve Flaherty, a virginiai rendőrség főfelügyelője megerősítette, hogy a tévé elküldte a bűnüldöző szerveknek a csomagot, amely szavai szerint az ügyben indított nyomozás “kritikus pontja” lehet. Flaherty részleteket nem árult el a csomag tartalmával kapcsolatban.


Orvosi kezelés alatt állt

A dél-koreai diák előéletéről, furcsának ítélt viselkedéséről az elmúlt két napban egyre több részletre derül fény. A rendőrség szerdán közölte, hogy Cso Szjung Hujnak rendőrségi ügye is volt, s pszichiátriai kórházi kezelés alatt állt 2005 végén.


A fiú telefonhívásokkal és elektronikus levelekkel addig zaklatott két lányt, amíg egyikük a rendőrség segítségét nem kérte. Miután a lány nem járult hozzá, hogy vádat emeljenek Cso ellen, az ügy az egyetemen folytatódott fegyelmi eljárásként. Egy másik esetben Cso egyik diáktársa jelezte az egyetemi vezetőségnek, attól tart, hogy a dél-koreai öngyilkosságot követ el. A figyelmeztetés nyomán a dél-koreai születésű tanulót megfigyelésre pszichiátriai intézetbe utalták.


Rossz szülő-gyerek kapcsolat


Gyerekkorában beszédzavarai voltak a virginiai ámokfutónak és ez rányomta bélyegét szüleivel való viszonyára – állította csütörtökön egy dél-koreai napilap. A Dong-a Ilbo felkereste Cso Szjung nagyszüleit, akik elmondták, hogy a fiú és szülei minimális kapcsolatot tartottak fenn a rokonsággal, miután 1992-ben elhagyták Dél-Koreát.


Nagyanyja szerint valószínűleg Cso és szülei kapcsolata nagyban közrejátszott a vérfürdő elkövetésében, mert aligha képzelhető el, hogy ilyen szörnyű tettre vetemedett volna, ha egy kicsit is szeretik egymást. Nagybátyja arról beszélt, hogy Cso anyja azzal magyarázta emigrációjukat, hogy jobb neveltetést akarnak biztosítani gyermekeiknek, aztán gyakorlatilag eltűntek a hozzátartozók szeme elől, még a telefonszámukat sem tudták.


Közben dél-koreai katolikusok gyászmisére gyűltek össze csütörtökön a szöuli Mjungdong katedrálisban, hogy a virginiai tömeggyilkosság áldozataira emlékezzenek. A szertartást celebráló Csjong Dzsin Szuk bíboros bocsánatot kért az áldozatoktól, mivel egy koreai ölte meg őket.


Fegyverviselés a megoldás?


A virginiai tragédiát megelőzhette volna, ártatlan diákok halálát lehetett volna megmenteni, ha az egyetemisták számára engedélyezett lett volna a fegyverviselés a campus területén – érvelnek az amerikai fegyverlobbi képviselői, a fegyverjogot bírálók viszont ellenkezőképpen vélekednek.


A virginiai műszaki egyetem (Virginia Tech), ahol a mészárlás történt, sok amerikai egyetemhez hasonlóan tiltja diákok számára a fegyverviselést. Az utóbbi években azonban egyre több szövetségi állam törvényhozása engedélyezte a rejtett fegyver viselését, és a fegyverpárti erők ezzel párhuzamosan Virginiától Utah-ig a campusbeli tilalom megszüntetését sürgetik. Érvük úgy hangzik: a fegyver életeket menthet. Az ellenzők viszont úgy látják, a fegyverek jelenléte drámai mértékben megnövelné a campusokban az erőszakot.


Az amerikai szövetségi államok közül 16 kifejezetten tiltja a fegyverviselést a campusok területén. Közéjük tartozik Virginia is, ahol a tilalom évtizedek óta érvényben van; a törvényhozásban tavaly és idén is kísérlet történt a tilalom feloldására, sikertelenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik