Nagyvilág

Prágába látogat Bush júniusban

George Bush amerikai elnök június 5-én egynapos látogatást tesz Csehországban – közölte csütörtökön a Hospodárské Noviny című tekintélyes prágai gazdasági és politikai napilap jól értesült külügyi forrásokra hivatkozva.

A vezető cseh politikusokkal folytatandó megbeszélések legfőbb témáját a Csehországba telepítendő amerikai radarállomás fogja képezni, amely Washington elképzelései szerint az amerikai rakétavédelmi pajzs része lenne. A radarállomás szoros kapcsolatban lenne azzal az amerikai rakétaelhárító támaszponttal, amelyet az Egyesült Államok a szomszédos Lengyelországban kíván létrehozni. Cseh külügyminisztériumi források szerint az amerikai államfő útitervében Lengyelország azonban nem szerepel.

Prága és Washington május 10-én kezdi meg a hivatalos kétoldalú tárgyalásokat a kérdésről, s végleges döntés várhatóan csak a jövő év tavaszán születik meg. A legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi az amerikai radarállomás létrehozását cseh területen. A tervek szerint a radarállomás a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy katonai körzetben épülne fel.

A Hospodárské Noviny úgy tudja, hogy Bush június 5-én este érkezne Prágába, s másnap délelőtt a cseh vezetőkkel tárgyalna. Délután a németországi Heiligendammba repülne, ahol a világ legfejlettebb országai és Oroszország (G8) vezetői tartanak csúcstalálkozót. A találkozó alkalmával Bushnak először lesz alkalma arra, hogy a csehországi radarállomásról és a lengyelországi rakétatámaszpontról személyesen is beszéljen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik