Nagyvilág

A pápánál járt az ENSZ-főtitkár

Magánkihallgatáson fogadta szerdán este XVI. Benedek pápa Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, aki hivatalos látogatásra hívta meg a katolikus egyházfőt az ENSZ New York-i székhelyére.

A Vatikán szűkszavú tájékoztatása szerint az angolul zajló 20 perces audiencián “közös érdeklődésre számot tartó témákról” esett szó, így “a multilateralizmusba vetett bizalom helyreállításáról, a kultúrák közötti párbeszéd erősítéséről”, valamint különféle, “különös figyelmet érdemlő” nemzetközi kérdésekről. A felek megvitatták azt is, mivel járulhat hozzá a katolikus egyház az ENSZ-nek a konfliktusok megoldásában való szerepvállalásához.

Az előzetes bejelentések szerint az izraeli-palesztin viszály és Libanon lehetett az egyik téma. Húsvéti üzenetében XVI. Benedek azt mondta, hogy reményteli jelek érkeznek a Szentföldről, ugyanakkor sajnálattal szólt a libanoni patthelyzetről.


A pápánál járt az ENSZ-főtitkár 1

A pápánál járt az ENSZ-főtitkár 2

Az audiencián a világszervezet vezetõje meghívta a katolikus egyházfõt az ENSZ New York-i székházába (fotó: MTI/EPA)

A pápánál járt az ENSZ-főtitkár 3


Az ENSZ-főtitkár Olaszországot, Svájcot, Katart és Szíriát érintő körúton vesz részt. Kedd este érkezett Rómába, ahol találkozott Giorgio Napolitano olasz államfővel és Massimo D’Alema külügyminiszterrel.


Az olasz külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után az ENSZ-főtitkár dicsérte azt az olasz kezdeményezést, amely a halálbüntetés világméretű visszaszorítását tűzte ki célul. Más témáról szólva D’Alema jelezte: miután Olaszország jelenleg 8 ezer katonát állomásoztat különféle nemzetközi missziókban a világban, nem kíván részt venni a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba telepítendő ENSZ-misszióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik