Nagyvilág

Bush újabb szankciókkal fenyegeti Szudánt

George Bush amerikai elnök szerdán arra figyelmeztette Szudánt, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be, illetve más büntetőintézkedéseket is megfontol, ha Kartúm nem tesz konkrét lépéseket a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban dúló erőszak megfékezésére.

A washingtoni Holokauszt múzeumban mondott beszédében Bush kijelentette: több időt ad Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökkel folytatandó tárgyalásokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy türelme fogytán van. Az ENSZ és az Afrikai Unió képviselői előző nap fejezték be New Yorkban kétnapos megbeszéléseiket Dárfúrról, amelynek során felszólították a szudáni kormányt: mielőbb teljesítse 3000 ENSZ-békefenntartó Dárfúrba vezénylésének engedélyezésére vonatkozó ígéretét.

Tony Blair brit kormányfő eközben szerdán Londonban közölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csütörtökön megbeszéléseket folytat a Biztonsági Tanács tagjaival egy Szudán elleni újabb határozatról. Blair kijelentette: ami Szudánban történik elfogadhatatlan, visszataszító, botrányos az egész nemzetközi közösség számára, és a brit kormány pártolja a szankciókat a szudáni kormány ellen, ha az nem állja útját “teljesen ártatlan emberek legyilkolásának”.

Több BT-tagállam ugyanakkor – köztük az állandó tag Kína és Oroszország, valamint az ideiglenes tag Dél-afrikai Köztársaság – ellenzi új szankciók kivetését a hatalmas északkelet-afrikai országra. A felsorolt országok ENSZ-képviselői újságírók előtt azzal érveltek, nem megfelelő egy ilyen lépés időzítése, hiszen Kartúm éppen ezen a héten egyezett bele abba, hogy végrehajtsák az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó küldetésének második szakaszát.

A The New York Times című tekintélyes amerikai lap szerdai számában egy bizalmas ENSZ-jelentést idézve azt írta, a szudáni kormány ENSZ-felségjeleket hamisít a Dárfúrt bombázó gépeire. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, magyarázatot vár a világszervezet jelentésében foglaltakra a kartúmi kormánytól. Az újság azt is megírta, hogy Kartúm megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait azzal, hogy repülőgépen fegyvereket szállít a polgárháború sújtotta tartományba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik