Külföld

Bush újabb szankciókkal fenyegeti Szudánt

admin
admin

2007. 04. 19. 07:56

George Bush amerikai elnök szerdán arra figyelmeztette Szudánt, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be, illetve más büntetőintézkedéseket is megfontol, ha Kartúm nem tesz konkrét lépéseket a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban dúló erőszak megfékezésére.

A washingtoni Holokauszt múzeumban mondott beszédében Bush kijelentette: több időt ad Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökkel folytatandó tárgyalásokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy türelme fogytán van. Az ENSZ és az Afrikai Unió képviselői előző nap fejezték be New Yorkban kétnapos megbeszéléseiket Dárfúrról, amelynek során felszólították a szudáni kormányt: mielőbb teljesítse 3000 ENSZ-békefenntartó Dárfúrba vezénylésének engedélyezésére vonatkozó ígéretét.

Tony Blair brit kormányfő eközben szerdán Londonban közölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csütörtökön megbeszéléseket folytat a Biztonsági Tanács tagjaival egy Szudán elleni újabb határozatról. Blair kijelentette: ami Szudánban történik elfogadhatatlan, visszataszító, botrányos az egész nemzetközi közösség számára, és a brit kormány pártolja a szankciókat a szudáni kormány ellen, ha az nem állja útját “teljesen ártatlan emberek legyilkolásának”.

Több BT-tagállam ugyanakkor – köztük az állandó tag Kína és Oroszország, valamint az ideiglenes tag Dél-afrikai Köztársaság – ellenzi új szankciók kivetését a hatalmas északkelet-afrikai országra. A felsorolt országok ENSZ-képviselői újságírók előtt azzal érveltek, nem megfelelő egy ilyen lépés időzítése, hiszen Kartúm éppen ezen a héten egyezett bele abba, hogy végrehajtsák az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó küldetésének második szakaszát.

A The New York Times című tekintélyes amerikai lap szerdai számában egy bizalmas ENSZ-jelentést idézve azt írta, a szudáni kormány ENSZ-felségjeleket hamisít a Dárfúrt bombázó gépeire. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, magyarázatot vár a világszervezet jelentésében foglaltakra a kartúmi kormánytól. Az újság azt is megírta, hogy Kartúm megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait azzal, hogy repülőgépen fegyvereket szállít a polgárháború sújtotta tartományba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.