Nagyvilág

Az USA kész Koszovót a függetlenséghez segíteni

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár kijelentése ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbra is megosztott a többségében albánok lakta, de Szerbiához tartozó tartomány státusát illetően.

Burns a képviselőház külügyi bizottsága előtt mondott beszédében kifejtette: “az elkövetkezendő hetekben és hónapokban gyorsan kell cselekednünk annak érdekében, hogy befejezzük azt a munkát, amely Koszovó függetlenséghez való elvezetését célozza”.


Kijelentette, Washington teljes mértékben támogatja Martti Ahtisaari volt finn elnöknek, az ENSZ Koszovó-ügyekben illetékes közvetítőjének tervében foglalt ajánlásokat. Burns leszögezte: az előrehaladás egyetlen módja, hogy Koszovó felügyelet alá helyezett függetlenséghez jusson.


Burns sejtette, hogy az Egyesült Államok elismerheti Koszovó elszakadását Szerbiától még abban az esetben is, ha Oroszország végrehajtja fenyegetőzését, és megvétózza az ENSZ-tervezetet.


Belgrádban azonban élesen elutasították az amerikai külügyi államtitkár Koszovóval kapcsolatos kijelentését. Boris Tadic államfő szerint minden egyoldalú, az ENSZ Biztonsági Tanácsán kívül hozott, Koszovó státusával kapcsolatos döntés a nemzetközi jog durva megsértése.


A BT pénteken fogadta el, hogy a közeljövőben küldöttséget menesztenek Belgrádba és Koszovóba tájékozódási megbízatással, majd a testület ezt követően folytatja tárgyalásait a tartomány jövőbeni státusáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik