Nagyvilág

Janukovics: Ukrajnában drámai a helyzet

Amennyiben folytatódnak a jelenlegi állapotok, akkor az országnak súlyos következményekkel kell szembenéznie - figyelmeztetett Viktor Janukovics ukrán kormányfő kedden Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésszakán elmondott beszédében.

A politikus továbbra is kitartott amellett, hogy Viktor Juscsenko államfő törvénytelenül járt el, amikor a hónap elején feloszlatta a parlamentet. Úgy vélte, ezt az elnöki rendeletet fel kellene függeszteni addig, amíg az ukrán alkotmánybíróság nem dönt a törvényességéről.


Leszögezte: mind technikai, mind gyakorlati okokból az előrehozott választásokat eleve lehetetlen május 27-én megtartani, úgy, ahogy azt Juscsenko előírta. Hozzátette: ha mégis megtartják majd valamikor a szavazást, ő nem fél a voksolás eredményétől, s ismét győzni fog.

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő, a parlamenti közgyűlés liberális frakciójának vezetője az MTI-nek telefonon elmondta: a nemzetközi közvélemény, s így az Európa Tanács is nehéz helyzetben van az ukrajnai kérdésben. Nem szabad úgy tenni, mintha nyomást gyakorolnának a döntéshozó szervekre, meg kell várni, miként dönt az ukrán alkotmányíróság – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik