Nagyvilág

Vizsgálatot rendeltek el a szentpétervári tüntetés ügyében

Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy alaposan vizsgálják meg a vasárnapi demonstráción történt állítólagos jogsértéseket, különös tekintettel a sajtó munkatársait ért erőszakos cselekményekre.

Matvijenko hétfőn a rendfenntartó szervek vezetőivel tartott tanácskozáson kérte erre a hatóságokat. “Különös hangsúlyt fektetett a kötelességüket teljesítő újságírók jogainak védelmére. A kormányzó arra utasított, hogy alaposan vizsgálják ki az újságírói jogok megsértésének minden esetét” – áll a kormányzó sajtószolgálata által kiadott közleményben.


Az írás szerint péterváriak tettek bejelentést arról, hogy a demonstráció után többen orvosi segítségért folyamodtak. Ilyen értelmű hírek jelentek meg a médiában is.


A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Pionyir téren történt felvonulása – amelyen hatósági adatok szerint ötszázan, más információk szerint másfél ezren vettek részt – lényegében incidensek és jogsértések nélkül zajlott. Utána azonban közel 150 ember engedély nélkül akart tüntetni a Vityebszki pályaudvar előtt, szembeszegült a rendőrökkel, akik meg akarták akadályozni a törvénytelen rendezvényt. A rendőrök közel 120 tüntetőt előállítottak.



Vizsgálatot rendeltek el a szentpétervári tüntetés ügyében 1

Elvonszolnak egy tiltakozót rohamrendõrök Szentpéterváron (fotó: MTI/EPA)


A tüntetések idején Szentpéterváron tartózkodott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfő meghívására. Az olasz vendég hétfőn az ellenzéki tüntetőket tette felelőssé a történtekért, és a szentpétervári rendőrök védelmére kelt. Azzal vádolta a sajtót, hogy “rendkívüli mértékben felfújja” a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik