Nagyvilág

Válságba kerülhet az iraki kormány

Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok és milíciavezető mozgalmának tagjai vasárnap jelezték: kilépnek a bagdadi kormányból, így támasztva alá követelésüket, hogy állapítsanak meg időrendet az amerikai és más külföldi erők kivonására az országból.

A mozgalom tisztviselői – amelynek hat minisztere van Núri al-Máliki kormányában, és a parlamenti helyek negyedét birtokolja – közölték, hogy a kilépést hivatalosan egy hétfői sajtóértekezleten jelentik be. Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok és milíciavezető mozgalma utasította hétfőn az iraki kormányban tárcát vezető politikusait, hogy lépjenek ki a kabinetből, így követelve, hogy állítsanak föl menetrendet az amerikai és más külföldi erőknek az országból való kivonására.


Irakiak tízezrei vonultak fel a múlt héten Szadr felhívására Nedzsef szent síita városban, hogy tiltakozzanak a mintegy 140 ezer főnyi amerikai katonai erő iraki jelenléte ellen.


Megfigyelők nem tartják valószínűnek, hogy a Szadr-hívek kilépése megbuktatná a kormányt, azonban tovább élezné a feszültséget a koalíciós partnerek között feszültségeket teremtve Máliki viszálykodó síita vezetésű nemzeti egységkormányán belül olyankor.


A szadristák januárban vetettek véget a parlament két hónapos bojkottjának, amellyel a kivonulási időrend hiánya és az ellen tiltakoztak, hogy Máliki találkozott George Bush amerikai elnökkel. Az amerikai erők egyébként úgy tudják, hogy Szadr Iránban rejtőzködik, hívei viszont állítják, hogy Irakban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik