Nagyvilág

Terrorveszéllyel riogat az USA Algériában

Hevesen bírálta az algériai kormány és a sajtó, hogy az Egyesült Államok algíri nagykövetsége szombat reggel saját honlapján az algíri főposta és a köztévé elleni esetleges aznapi terrortámadás veszélyére figyelmeztetett.

A szombati nap nyugalomban telt a 3 millió lakosú algériai fővárosban, ám az emberek pokolgépnek vélt tárgyak tucatjaihoz riasztották a hatóságokat. A botrány kapcsán a külügyminisztériumba idézték vasárnap az amerikai követség ügyvivőjét.

Nureddin Jazid Zerhuni belügyminiszter vasárnap újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy az amerikaiak hülyének nézik az algériaiakat. „Nyilvánvaló, hogy van terrorveszély, ennek felismeréséhez nincs szükség hivatalos nyilatkozatra” – mondta a miniszter.

Az algériai lapok is szükségtelen pánikkeltésként, sőt az algériai belügyekbe való beavatkozásként ítélték el a nagykövetség „meg nem erősített információn” alapuló figyelmeztetését. Az újságok szerint ízléstelenségre vall, hogy az amerikaiak a helyi titkosszolgálatok helyébe képzelték magukat, s ha terrorveszélyre vonatkozó értesülésük volt, akkor azt szűkebb körben kellett volna megosztaniuk.

Az észak-afrikai arab ország külügyminisztériuma vasárnap bekérette az Egyesült Államok algíri ügyvivőjét, és felszólította a vendéglátó ország szuverenitásának „aggályos betartására”, a belügyekbe való beavatkozás mellőzésére. A minisztérium közleménye a képzelet szüleményének, rosszul időzítettnek és elfogadhatatlannak minősítette az amerikai nagykövetség honlapján megjelent terrorfigyelmeztetést.

A belügyminiszter bejelentette vasárnap, hogy azonosították a 33 ember életét kioltó és 222 embert megsebesítő két szerdai öngyilkos merénylet egyikének – a külvárosi rendőrőrs elleni támadásnak – végrehajtóit, de egyelőre nem árult el részleteket kilétükről. Az algériai sajtó úgy tudja, hogy a másik, a kormány épületénél végrehajtott robbantást egy iszlamista negyedben dolgozó utcai árus, a 28 éves Marvan Budina hajtotta végre, egy kisstílű bűnöző, akinek korábban kábítószerrel való üzletelés miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik