Nagyvilág

Szerényen ünnepelt a pápa

admin

2007. 04. 16. 17:36

Bíborosok társaságában elköltött ebéddel és egy koncert meghallgatásával, összességében viszonylag szerény körülmények közepette ünnepelte hétfőn XVI. Benedek pápa nyolcvanadik születésnapját és pápasága kezdetének második évfordulóját.

A pápa reggel szülőföldjéről, Németországból érkezett vendégekkel találkozott. Többek között Bajorország és Schleswig-Holstein tartományok kormányfői fejezték ki jókívánságaikat a szentatyának és üdvözölte őt I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka képviselője is. Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon köszöntötte a pápát.

Romano Prodi olasz kormányfő a vatikáni rádión keresztül köszöntötte fel az egyházfőt. Prodi pénteken a pápa Názáreti Jézus című könyvének bemutatásán is méltatta XVI. Benedek bölcsességét, s a rádióban elhangzott beszédében is kívánatosnak tartotta, hogy a pápa bevesse élettapasztalatát a gazdagságok és a szegények között tátongó szakadék felszámolásában, a háború és a béke kérdéseiben.Tízezrek köszöntötték az egyházfõt (fotó:MTI/EPA)


Üdvözölte a pápát Walter Veltroni, Róma főpolgármestere, azt hangoztatva, hogy a város vezetése és lakossága azt kívánja, hogy XVI. Benedek minél hosszabb ideig lehessen a római katolikus egyház és az egész emberiség szolgálatában. A mindenkori pápa egyben Róma püspöke is. A vatikáni posta külön emlékbélyeg-sorozatot adott ki a pápa születésnapjának a tiszteletére.

A pápa születésnapjára rengeteg ajándékot kapott. Georg Ganswein, a pápa személyi titkára elmondta: XVI. Benedek inkább az olyan ajándékokat veszi szívesen, amelyek nem személyre szólóak, vagyis adományként hasznosítani lehet őket. Így például egy ismeretlen olasz állampolgártól hatalmas játékmacit kapott ajándékba, amelyet azon nyomban a római Gyermek Jézus (Bambino Jesu) gyermekkórháznak továbbított.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.