Nagyvilág

Rekordösszegű adománnyal kampányol Hillary Clinton

Minden eddigi rekordot megdöntő összegű pénzadományt gyűjtött össze az idei első negyedévben előválasztási kampányához az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton.

Hillary Clinton 26 millió dollárnyi pénzadományt gyűjtött az első negyedévben, amit kiegészített a szenátusi választásokra gyűjtött összegből megmaradt 10 millió dollárral. A szenátor asszony – Bill Clinton volt amerikai elnök felesége – 2007 első három hónapjában 5 millió dollárt költött el előválasztási kampányára; így 31 millió dollárja maradt arra, hogy elképzeléseit kampánykörútakon népszerűsítve harcba szálljon a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.


Fő vetélytársai közül Barack Obama szenátor még nem hozta nyilvánosságra jelentését. A szintén a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó John Edwards egykori szenátor viszont arról számolt be, hogy 10,7 millió dollárja van a kampánykiadásokra; az idei első negyedévben 14 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze és 3,3 millió dollárt költött el.


A korábbi csúcsot a republikánus párti Phil Gramm és a demokrata párti Al Gore tartotta: Gramm 1995-ben 8,7 millió, Gore 1999-ben pedig 8,9 millió dollárt gyűjtött össze kampányához. (A 2004-es elnökválasztást megelőző év január-márciusában a Demokrata, illetve a Republikánus Párt összes jelöltaspiránsa együtt is csak 30,9 millió dollárt kalapozott össze.)


A kormányzó Republikánus Párt 2008-as elnökjelöltségére pályázó politikusok az elmúlt két napban hozták nyilvánosságra a vonatkozó pénzügyi adatokat. Közülük Mitt Romney, Massachusetts állam volt kormányzója kalapozta össze a legtöbb adományt, 20,7 millió dollárt, amelynek közel felét már el is költötte, így közel 11 millió dollárja maradt a kampánykiadásokra. Ugyanekkora összeggel rendelkezik Rudoplh Giuliani volt New York-i polgármester is, aki párttársai közül a második helyen végzett az adománygyűjtés sikerét illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik