Nagyvilág

Összecsapások Szentpéterváron is

Orosz rohamrendőrök Kreml-ellenes tüntetőket gumibotoztak egy szentpétervári demonstráció végén kitört vasárnapi dulakodásban, és tiltakozók tucatjait vették őrizetbe, ugyanolyan durván lépve fel, mint az előző nap Moszkvában.

A vasárnapi összecsapások akkor történtek, amikor a mintegy másfél ezres szentpétervári gyűlés “Putyin nélküli Oroszországot” követelő résztvevői már elvonultak a közeli Puskin metróállomás felé.

Szentpétervár belvárosában ugyancsak mintegy 1500 rendőrt vontak össze annak megakadályozására, hogy a Másik Oroszország koalícióhoz tartozó tüntetők a Pionyir (Úttörő) téren engedéllyel megtartott gyűlésük után végigmenetelhessenek a belvároson, miután az “Egyet nem értők felvonulását” a hatóságok betiltották.


Összecsapások Szentpéterváron is 1

Gumibottal várták a tüntetõket a rendõrök (MTI)



A félhivatalos RIA Novosztyi hírügynökség szerint tiltakozók tucatjai át akarták törni a rendőrkordont, elhaladva a metróbejárat mellett. A liberális Eho Moszkvi rádió tudósítója viszont azt mondta, hogy a rohamrendőrök állták el a tüntetők útját a metróbejáratnál, és támadtak durván rájuk, idősebb embereket és külföldi újságírókat sem kímélve. A rendőrök lezárták a metróállomást és a közeli Vityebszki pályaudvart is.

Több mint száz embert vettek őrizetbe – értesült a RIA Novosztyi rendőrségi forrásból. A letartóztatottak között van Eduard Limonov, a betiltott nemzeti-bolsevik párt vezetője is – jelentette a független moszkvai rádió, amely úgy tudja, hogy még a moszkvai felvonulási kísérlet elfojtása során őrizetbe vett mintegy 250 ember közül sem mindenkit engedtek szabadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik