Nagyvilág

Még néhány napot ad az USA Észak-Koreának

Tartózkodott az Egyesült Államok Észak-Korea bírálatától, jóllehet az nem teljesítette a szombati határidőre a nukleáris programja felszámolásával kapcsolatos első kötelezettségeit. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő közölte: Washington hajlandó még néhány napot adni Phenjannak vállalásai teljesítésére.

A vonatkozó februári hatoldalú megállapodás szerint Észak-Koreának péntek éjfélig kellett be kellett volna zárnia jongbjoni atomerőművét és ENSZ-ellenőröket kellett volna fogadnia; ennek fejében kapott volna 50 ezer tonna fűtőolajat. Phenjan arra hivatkozva nem teljesítette ezeket, hogy nem rendeződött pénzügyi vitája az Egyesült Államokkal, nem jutott hozzá ahhoz a pénzéhez, amely egy makaói bankban volt számlákon, és amelyet az Egyesült Államok pénzmosás és -hamisítás gyanújára hivatkozva zároltatott. Végül a zárlatot kedden feloldották, de Phenjan állítása szerint azóta még nem tudott meggyőződni arról, hogy valóban hozzájuthat az összesen 24 millió dollárhoz.

Az ügyben szombaton megszólaló amerikai tisztségviselők tartózkodtak Észak-Korea bírálatától – Christopher Hill amerikai küldöttségvezető is csak arról beszélt, hogy a megállapodás veszített lendületéből -, egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztségviselő pedig közölte: Washington hajlandó még néhány napot adni Phenjannak kötelezettségvállalásai teljesítésére.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Washington türelme is véges ugyan, a bankszámlákkal kapcsolatban felmerült váratlan bonyodalmak miatt azonban az amerikai kormányzat azt tartaná körültekintő eljárásnak, ha Phenjan kapna még néhány napot kötelezettségei teljesítésére.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében azt hangoztatta, hogy Észak-Koreának eleget kell tennie kötelezettségeinek azzal, hogy késlekedés nélkül meghívja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit a jongbjoni atomlétesítmény bezárásának és leszerelésének megkezdése érdekében. A fent említett kormányzati tisztségviselő mindazonáltal úgy vélte: a februári megállapodást még nem sodorja veszélybe az, hogy Észak-Korea a szombati határidőig nem teljesítette kötelezettségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik