Külföld

Újabb csatlakozók a NATO gyorsreagálású erejéhez

admin
admin

2007. 04. 14. 14:14

Finnország és Svédország elhatározta, hogy együtt csatlakozik a NATO gyorsreagálású erejéhez - jelentette be szombaton Erkki Tuomioja finn külügyminiszter.

Tuomioja svéd kollégájával, Carl Bildttel január óta vizsgálta a csatlakozás lehetőségét, és arra jutottak, hogy a jövő héten igenlő választ adnak a NATO-nak arra a kérdésére: hozzájárulnak-e az újonnan létrehozandó, 25 ezer fős alakulathoz.

A két ország az utóbbi években kezdett el szorosabban együttműködni a NATO-val, részt vesznek a szervezet Partnerség a békéért elnevezésű programjában. NATO-parancsnokság alatt katonáik szolgálnak Koszovóban és Afganisztánban. Tavaly már jelezték, hogy készek katonákat küldeni a gyorsreagálású erők kiképzésére, a szövetség nemzetközi műveleteiben való részvételükről azonban külön döntést kell hozni, amint Tuomioja közölte most Helsinkiben.

Finnországban a közvélemény mereven ellenzi, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz, és a gyorsreagálású erőkben való részvételt is sokan vitatható lépésnek tartják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.