Nagyvilág

Összetűzés Vatikán és Izrael között

Sértőnek találta a Vatikán, hogy XII. Pius pápáról azt írták jeruzsálemi emlékhelyén, hogy nem tett semmit az antiszemitizmus ellen a második világháború idején. Az izraeli külügyminiszter nem hajlandó változtatni.

Lemondta részvételét a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen rendezendő jövő heti megemlékezésen Antonio Franco érsek, apostoli nuncius. Antonio Franco azért marad távol a rendezvénytől, mert XII. Pius pápának az emlékhelyen elhelyezett portréja alá írt szövegben az áll: az egyházfő nem tett semmit azért, hogy elítélje a második világháború idején a rasszizmust, az antiszemitizmust és a zsidók deportálását. A nuncius csütörtökön közölte: levelet írt a jeruzsálemi emlékhely igazgatójának, kérve a szöveg felülvizsgálatát, és jelezve, hogy “kellemetlen lenne elmennie a Jad Vasembe”, ha nem módosítják a szóban forgó képaláírást.

Az Izraelben akkreditált nagykövetek mind hivatalosak a rendezvényre. Franco érsek szerint a felirat az egész katolikus egyházra nézve sértő. “Nem lehet egy napon említeni a pápát olyan emberekkel, akiknek szégyenkezniük kell azért, amit a zsidókkal tettek” – idézte őt a La Repubblica olasz napilap pénteki száma.

Az izraeli külügyminisztérium hivatalos állásfoglalásban reagált a látogatás lemondására. Az évenkénti soá-emléknapon a zsidó nép és az emberiség egyik legtraumatikusabb történelmi eseményének áldozatairól emlékeznek meg, “mindenkinek saját lelkiismerete előtt kell számot adnia arról, hogy részt vesz-e rajta vagy sem” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik