Nagyvilág

Kizártak a rendből Amerikában egy szadista papot

A Vatikán kizárt a papi rendből egy volt amerikai papot, akit azzal vádolnak, hogy nemileg erőszakoskodott kiskorú fiúkkal, és korbáccsal verte őket - jelentette be a philadelphiai érsekség.

Egy amerikai vádesküdtszék 2005-ben megállapította, hogy Thomas J. Smith gombostűvel véresre szurkálta a nagypénteki passiójátékban részt vevő fiúgyermekeket, illetve hurkásra korbácsolta őket. Az érsekség helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében hitelt adott a vádesküdtszék állításának, Smith magatartását “aljasnak és szadistának” minősítette, és a papi rendből való kitaszítását javasolta.

Smith szóban forgó tetteit különböző plébániákon követte el 1973-tól 2004-ig, amikor is felhagyott az aktív szolgálattal, mert az érsekség vizsgálatot indított ellene legkevesebb egy kiskorú panasza miatt.

Az említett vádesküdtszék 2005-ös jelentésében azt is megállapította, hogy Anthony Bevilacqua bíboros és más egyházi vezetők évtizedeken át leplezték legalább 63 pap visszaéléseit, az érsekség azonban tagadja ezt a vádat. A jelentésből kiderül, hogy Smith megjelent a vádesküdtszék előtt, de nem reagált a vádakra. A volt pap legutolsó ismert lakhelye a Pennsylvania állambeli Springfield Assisi Szent Ferenc plébániája volt, amely a philadelphiai érsekséghez tartozik, de jelenleg nem tudni, hol tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik