Nagyvilág

Mégis lesz ukrán választás?

Viktor Janukovics ukrán kormányfő csütörtökön azt mondta, kész elfogadni a parlamenti választások előrehozását – bárhogyan is döntsön az alkotmánybíróság –, ha arról „megegyezés" születik a többi párttal.

Janukovics kijelentése arra enged következtetni, hogy kompromisszum születhet közte és a parlament feloszlatását elrendelő Viktor Juscsenko elnök között a kialakult ukrán belpolitikai válság rendezését illetően.

Juscsenko elnök április 2-án rendeletben oszlatta fel a parlamentet, amelyben Janukovics hívei vannak többségben, miután előző héten tizenegy ellenzéki képviselőt csábítottak át a kormánypárti koalíció padsoraiba. “Ha az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a rendeletet, a választások megtartása akkor is lehetséges, feltéve, hogy ezzel egyetért a politikai folyamat minden résztvevője” – jelentette ki Janukovics egy sajtóértekezleten.

A miniszterelnök eddig azt hangoztatta, hogy az előre hozott választásokra csak akkor kerülhet sor, ha a taláros testület alkotmányosnak ítéli az elnök rendeletét. Egyúttal azt követelte, hogy ez esetben elnökválasztást is tartsanak. Előzőleg Huj Liang-jü (Hui Liangyu) kínai miniszterelnök-helyettest fogadva, Janukovics azt mondta, hogy még a nap folyamán választ vár Viktor Juscsenko elnöktől a kormány válságrendezést célzó javaslataira.

Juscsenko magyaráz

A szintén Kijevben tartózkodó Gediminas Kirkilas litván miniszterelnököt Janukovics arról biztosította, hogy a kialakult belpolitikai válság nem lesz hatással Ukrajna nemzetközi kapcsolataira. “Az elnök és a kormány álláspontja egybeesik Ukrajna fejlődésének minden stratégiai kérdésében” – mondta tárgyalásaikon Kirkilasnak, aki a maga részéről kompromisszumkeresésre ösztönözte Ukrajna szemben álló vezetőit.

Az ukrán média közben Viktor Juscsenko egy újabb, külföldi újságíróknak adott interjúját ismertette, amelyben az elnök leszögezte, hogy a válság rendezésére tett 15 pontos javaslatának nem része a parlamentet feloszlató rendelet felfüggesztése. A terv azon alapul, “hogy az előre hozott választások megtartása az egyetlen demokratikus út, amely a jelenlegi válságból kivezethet” – mondta Juscsenko a Szabadság Rádiónak és a Die Welt című német lapnak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik