Nagyvilág

Titkos megállapodás Sarkozy és Chirac között?

Az elnökválasztáson való támogatásért cserébe Nicolas Sarkozy, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jelöltje ígéretet tett Jacques Chirac államfőnek arra, hogy visszavonulását követően semmilyen ügyben nem indul ellene bűnvádi eljárás – állította szerdán a Le Canard Enchainé című francia szatirikus hetilap.

A Le Canard Enchainé értesülése szerint a konzervatív jelölt és a köztársasági elnök között néhány héttel ezelőtti megegyezés értelmében a Nicolas Sarkozy által még belügyminiszterként júliusban megígért új törvénytervezet tartalmazni fog egy olyan passzust, amely az egyszerű bűnesetekben kötelezi a bírókat arra, hogy a cselekmények után legkésőbb tíz évvel zárják le az ügyet.

A tervezett igazságügyi reform értelmében automatikusan megszűnne minden lehetséges eljárás a leköszönő államfő ellen abban a három korrupciógyanús ügyben. A párizsi polgármestersége idején a városházán kötött fiktív munkaszerződések révén végrehajtott illegális pártfinanszírozási üggyel kapcsolatban, a jelenlegi kormányzó UMP jogelődje, a Tömörülés a Köztársaságért (RPR) jobboldali párt munkatársainak fiktív munkaszerződéseinek ügyében és a városházi nyomda fiktív számlái kapcsán Chirac egykori munkatársa ellen indult eljárás miatt. Az államfőként mentelmi jogot élvező Chirac május 16-án távozik elnöki székéből, és legkorábban június 16-án idézhető bíróság elé.

A Le Canard Enchainé hangsúlyozza: amennyiben a vizsgálati eljárást tíz évben maximalizálná a francia törvénykezés, más jobboldali politikusokat érintő ügyek is elévülnek, például Sarkozy ingatlanügye. A lap nemrégiben azt állította: a konzervatív jelölt Párizs egyik legelegánsabb külvárosának polgármestereként 1997-ben áron alul vásárolt meg egy luxusingatlant.

Az elnöki hivatal és Sarkozy környezete egyaránt „teljesen alaptalannak” nevezte az állításokat, és nem kívánta azokat kommentálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik