Nagyvilág

Juscsenko Európától kérhet segítséget

Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán Strasbourgban az ukrajnai válságos helyzetről, a kiélezett belpolitikai viszályról tájékoztatja Terry Davist, az Európa Tanács (ET) főtitkárát.

Az Európa Tanács rövid közleménye szerint Juscsenko strasbourgi látogatásnak az a fő célja, hogy a páneurópai szervezet főtitkárával megvitassa a jelenlegi ukrán belpolitikai helyzetet, a demokratikus reformok terén elért eddigi előrehaladást, és a jövőbeni együttműködés kilátásait. Az ukrán elnök megfigyelők szerint várhatóan az ET támogatását fogja kérni az alkotmányos válságban.

Juscsenko kitart amellett, hogy törvényes és alkotmányos módon rendelte el a parlament feloszlatását, és az előre hozott törvényhozási választások kiírását, ami ellen Kijev központjában kedden is sok ezren tüntettek.

Viktor Juscsenko és Terry Davis kora délután sajtóértekezleten számol be megbeszéléseikről. Az elnök belpolitikai ellenfele, az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfő a jövő kedden szintén Strasbourgba érkezik, ő az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt szólal fel. Az ET sajtószolgálata szerint egy régi keletű meghívásnak tesz most eleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik