Nagyvilág

Horvát és román embercsempészeket fogtak el

Nemzetközi összefogással több ember- és kábítószercsempész hálózatot számoltak fel Horvátországban és Romániában. Mint Zágrábban közölték, két nap alatt 39 személyt tartóztattak le és 28 lakóépületben tartottak házkutatást. Találtak 17 illegális bevándorlót is.

Összesen 62 gyanúsított szerepel az ügyben, köztük 52 horvát, 4 bosnyák és 6 szlovén. Az öt horvátországi hálózatot horvát, bosnyák, olasz, montenegrói és szlovén összefogással derítették fel.

A csempészek 2005 közepe óta mintegy ezer albán bevándorlót jutattak át Olaszországba Bosznián, Horvátországon és Szlovénián keresztül, s több mint egymillió euró sápot szedtek tőlük. A vádlottak tíz évig terjedő börtönre számíthatnak.

Embercsempész-hálózatot számoltak fel a román hatóságok is: a hat férfi 2005 májusa és 2006 novembere között több mint négyszáz románt juttatott el illegálisan Olaszországba.

Mint a Temes megyei határrendészet illetékese szerdán elmondta, az egyik csempészútvonal Magyarországon, Horvátországon és Szlovénián át, a másik pedig Jugoszlávián keresztül vezetett Olaszországba. Az embercsempészethez hamis iratokat használtak, és fejenként 300-700 eurót kértek az átjuttatásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik