Külföld

Durvul a kampány Franciaországban

admin
admin

2007. 04. 11. 07:14

Nicolas Sarkozy, a francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje, volt belügyminiszter provokációnak nevezte kedden, hogy szélsőjobboldali elnökjelölt-vetélytársa, Jean-Marie Le Pen célzást tett külföldi származására.

A Nemzeti Front elnöke azt mondta a minap Sarkozyról, hogy “bevándorló-ivadék”, míg önmagát “Franciaország szívéből való” jelöltként jellemezte. (Arra célzott, hogy Sarkozy apja – Nagy-Bócsay Sárközy Pál – magyar bevándorló, anyja pedig görög származású francia zsidó.)

“Le Pen szeret felháborító, rémes dolgokat mondani, csak hogy magára irányítsa a figyelmet” – reagált a Nemzeti Front elnökjelöltjének szavaira a Népi Mozgalom Uniójának elnökjelöltje a France-2 televíziónak adott nyilatkozatában. A részint magyar származású Sarkozy szerint a franciaság mértéke a Franciaország iránti szeretettel arányos.

Sarkozy bevallottan a bevándorlással szembeni kemény vonal követésével próbálja elhódítani Le Pentől választóit, ezért a Nemzeti Front elnöke ezen a területen próbálja a legtöbb csapást mérni ellenfelére.


Le Penre szavaznak a bevándorlók?


A már letelepedett, állampolgárságot nyert egykori bevándorlók, illetve az egykori bevándorlók sarjai közül sokan Le Penre készülnek szavazni, ezt jelzi legalábbis a francia belügyminisztérium egy tanulmánya, amelyet a Le Canard Enchainé című hetilap hozott nyilvánosságra. E tanulmány szerint az észak-afrikai származású franciák nyolc százaléka (mintegy százezer ember) kívánja Le Penre adni a voksát.


Az idegengyűlölőként számon tartott Le Pen a múlt héten felkereste Párizs túlnyomórészt hátrányos helyzetű bevándorlók által lakott Argenteuil elővárosát, s fogadtatása – meglepő módon – egyáltalán nem volt ellenséges. (Eközben Nicolas Sarkozy konzervatív UMP-vezető nem merte megkockáztatni ottani szereplését, mert értesülései szerint az előváros lakosai nem bocsátották még meg neki, hogy 2005 őszén “csőcseléknek” nevezte a randalírozó argenteuili fiatalokat.)


Kényes témák


Sarkozy védekezésre kényszerült kedden a pedofilek és a fiatalkorú öngyilkosok veleszületett hajlamairól tett kijelentései miatt. A konzervatív elnökjelölt azt mondta a minap a Philosophie című folyóiratnak adott interjúban: “Hajlok arra a feltevésre, hogy egy pedofil eleve pedofilnak születik”. Nagy probléma, hogy “ez a betegség egyelőre nem kezelhető” – tette hozzá. Ugyanitt kifejtette, hogy szerinte a fiatalkorúak öngyilkosságai is inkább genetikai hajlamra vezethetők vissza, semmint a szülők nevelési hibáira vagy hanyagságára.


Nemcsak vetélytársai – más pártok elnökjelöltei – bírálták e kijelentéseit, hanem filozófusok, genetikusok és egyházi személyek is szükségesnek érezték, hogy állást foglaljanak ellenük. Francois Bayrou, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) jelöltje, volt nevelésügyi miniszter haragosan kifakadt Sarkozy kijelentései ellen, mondván, hogy azok “nem méltók egy XXI. század eleji demokráciához”. A szocialista Ségolene Royal – Sarkozy legnagyobb riválisa az elnöki tisztségért folytatott versengésben – felháborítónak nevezte a volt belügyminiszter kijelentéseit.


Nincs kész válasz


A katolikus egyház is feldúltan reagált: Sarkozynak “az az elképzelése a legnyugtalanítóbb, hogy az ember nem befolyásolhatja a saját sorsát” – mondta André Vingt-Trois párizsi érsek. Sarkozy fejtegetése a pedofilia, illetve a fiatalkori öngyilkosság genetikai hátteréről tudományosan teljesen megalapozatlan – hangsúlyozta több neves orvosszakértő.


Sarkozy úgy felelt kedden a France-2-nek adott nyilatkozatában a kijelentéseit ért bírálatokra, hogy ő csupán vitát kívánt kezdeményezni arról, mennyi az emberben a veleszületett tulajdonság és mennyi a szerzett tulajdonság. Hozzátette, hogy neki nincs kész válasza erre, csupán azt szerette volna elérni, hogy meginduljon a vita a kérdésről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.