Nagyvilág

Tel-avivi merényletre készült a Hamasz húsvétkor

Hatalmas pokolgépes robbantást akart elkövetni a Hamasz radikális palesztin szervezet húsvétkor Tel-Avivban – jelentette be kedden az izraeli belbiztonsági szolgálat, hozzátéve, hogy a merénylettel kapcsolatban letartóztattak 19 iszlám szélsőségest.

A Hamasz az akcióval egy öt hónapja tartó tűzszünetnek vetett volna véget. A szóban forgó embereit a ciszjordániai Kalkilíjában fogták el, még március végén, de a bejelentéssel vártak az ünnep leteltéig.


A Sin Bét (az izraeli belbiztonsági szolgálat) közlése szerint egy öngyilkos merényletre készülő palesztin férfinak sikerült bejutnia Tel-Avivba egy száz kilogrammnyi robbanószerrel megrakott gépkocsival, de eddig tisztázatlan okból nem robbantotta fel azt, hanem visszahajtott Kalkilíjába. A gépkocsi műszaki okból később felrobbant ott, de emberéletben nem okozott kárt.


A sofőr azért tudott akadálytalanul behajtani Tel-Avivba, mert izraeli személyi igazolványa volt, a gépkocsin pedig izraeli rendszámtábla.


A Háárec című izraeli lap szerint a merényletet a Hamasz Gázai övezetbeli lázadó tagjai rendelték meg, mert nem tetszik nekik, hogy a mozgalom novemberben az övezetre vonatkozóan tűzszünetet kötött Izraellel, illetve hogy palesztin nemzeti egységkormányt alakít fő riválisával, a mérsékeltebb Fatah mozgalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik