Nagyvilág

Női merénylő robbantott Irakban

Öngyilkos pokolgépes merényletben meghalt 14 ember kedden a Bagdadtól 90 kilométerrel északkeletre fekvő Mukdadíjában.

A merénylő egy nő volt, és egy rendőrkapitányság előtt robbantotta fel magát, rendőrújoncok közé vegyülve – közölték nevük elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselők. A merényletnek mintegy húsz sebesült áldozata is van.

Hétfőn különböző harci cselekményekben meghalt négy amerikai katona az országban. Közülük három út mentén elhelyezett pokolgép áldozata lett Bagdadban, a negyedik pedig egy tűzharcé el-Anbár tartományban. Áprilisban így már 32 amerikai katona vesztette életét Irakban – közölték az amerikai erők.

Az amerikai és az iraki erők csaknem kéthetes hadműveletben elfogtak több mint 150 feltételezett lázadót a fővárostól 130 kilométerrel északra fekvő Tikrít városa közelében, két faluban – jelentették be az amerikai erők. Ezenkívül rábukkantak több rakétagránátra, géppisztolyra, távcsöves puskára, harckocsiaknára.

Núri al-Máliki iraki kormányfő szerint nincs szükség arra, hogy menetrendet állítsanak fel az amerikai erők Irakból való kivonására. „A kivonás időpontját az dönti el a végén, mennyire vagyunk biztosak az átadás sikerében. A tényleges eredmények számítanak majd” – jelentette ki a miniszterelnök újságíróknak Japánban négynapos látogatása során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik