Nagyvilág

Az ukránok már polgárháborútól tartanak

Polgárháború veszélyére figyelmeztetett, és nemzetközi közvetítők, illetve megfigyelők Ukrajnába hívását kérte rendkívüli ülésén az ukrán parlamenti többség.

A oroszbarát kormánykoalíció pártjainak képviselői és a frakción kívüli honatyák hétfőn rendkívüli parlamenti ülést tartottak, hogy megvitassák az országban kialakult helyzetet.

Az eredetileg április 17-re meghirdetett tanácskozáson a 450 képviselőből 258 vett részt. Olekszandr Moroz házelnök az országban kialakult helyzettel és Viktor Juscsenko államfő húsvéti üzenetében foglaltakkal indokolta az ülés megtartását. A tanácskozáson felhívással fordultak a nemzethez, az európai országok parlamenti elnökeihez, állam- és kormányfőihez és az Ukrajna biztonságát garantáló államok vezetőihez, nemzetközi és parlamentközi szervezetekhez.

A felhívásban alkotmányellenesnek nevezték az ukrán elnök egy héttel ezelőtti rendeletét a törvényhozás feloszlatásáról, hangoztatva, hogy “az államfő tudatosan és nyíltan kilépett az alkotmány keretei közül.

” Az események fejlődése veszélyességének tudatában – az ország szuverenitásának és területi sérthetetlenségének veszélyeztetése miatt – “intézkedések meghozatalát kérjük, amelyek megfelelnek az általános demokratikus értékeknek és a nemzetközi jog alapelveinek” – fogalmaztak a képviselők a dokumentumban, amelyben kérték hivatalos közvetítők és megfigyelők Ukrajnába küldését.

Viktor Juscsenko ukrán elnök szombaton közölte, hogy nem hajlandó megváltoztatni azt a döntését, amelynek értelmében feloszlatta a parlamentet. A húsvét alkalmából egy kijevi székesegyházból egyenes televíziós adásban közvetített beszédében hangoztatta, hogy döntése törvényes és alkotmányos. Nincs semmiféle polgári és biztonsági konfrontáció, és mint mondta, garantálja, hogy ne is legyen. Rámutatott: a végrehajtó erők kizárólag az ő utasításait teljesítik.

A hétfői törvényhozási tanácskozáson a kormánykoalíciót vezető Régiók Pártjának frakciója javaslatot tett a rendkívüli elnökválasztás kiírására és népszavazás megtartására Ukrajna NATO-belépéséről. E kérdésekről azonban nem döntöttek a honatyák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik