Nagyvilág

Tízezrek tüntetnek Irakban

A külföldi csapatok Irakból való távozását követelte hétfőn, a Huszein-diktatúra megdöntésének négyéves évfordulóján több tízezer tüntetőt a dél-iraki síita szent városokban.

A békés megmozdulásra Muktada asz-Sazdr radikális síita hitszónok előző napi felhívásának eleget téve rengetegen érkeztek Nedzsefbe és az onnan hét kilométerre lévő Kúfába a főváros, Bagdad síiták lakta kerületeiből és a déli országrészből.

A tüntetők – köztük a szunnita Iraki Iszlám Párt 30 bászrai tagja – végigvonultak a Bagdadtól 160 kilométernyire délre fekvő két síita szent város utcáin, iraki zászlókat lengettek, s azt skandálták: “Nem, nem Amerikára, igen, igen Muktadára”. A levegőben röplapok szálltak, rajtuk a szöveggel: “Távozzanak a megszállók Irakból”.

Maga Szadr nem jelent meg az általa meghirdetett Amerika-ellenes nagygyűlésen. A fiatal politikus-hitszónok hónapok óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Hívei tagadják azt az amerikaiak által hangoztatott gyanút, amely szerint az imám Iránba menekült. Az általa irányított félkatonai alakulat, a Mahdi hadserege tagjai és az iraki biztonsági erők között az elmúlt három napban fegyveres összecsapások zajlottak a Nedzseftől 50 kilométerre keletre fekvő Díváníja körzetében. Szadr fegyvereseit hibáztatják az iraki síita és szunnita felekezet közötti viszály elmérgesedéséért.

Noha a hitszónok, akinek mozgalma adja az iraki kormánykoalíció parlamenti képviselőinek negyedét, vasárnapi felhívásában az amerikaiakkal való együttműködés megszakítására buzdította az iraki fegyveres erőket, az amerikai katonaság szóvivője dicsérőleg szólt a gyűlésről, kiemelve annak békés jellegét. Az irakiak négy éve nem tehették volna meg ugyanezt – mondta Steven Boylan ezredes, utalva arra, hogy a diktatúra alatt az arab ország polgárai nem gyakorolhatták szabadon a gyülekezéshez és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat. “Ez fejlődés” – jelentette ki az amerikai katonai szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik