Nagyvilág

Megalázták a brit foglyokat

Folyamatos lélektani zsarolásról és megalázottságról számolt be az irániak által március végén elfogott járőregység egyetlen női tagja, akivel elmondása szerint őrei kegyetlen színjátékkal azt is elhitették, hogy már a koporsóját készítik.

A 26 éves Faye Turney tengerészgyalogos tiszthelyettes, akinek beszámolóját a The Sun hétfői kiadása közli, a tizenöt brit katona közül elsőként lépet a nyilvánosság elé sztorijával a brit védelmi minisztérium heves bírálatokat kiváltó engedélye alapján.

A védelmi tárca – amelynek döntését ellenzéki politikusok és az Irakban meghalt brit katonák hozzátartozói körében általános megrökönyödés és tiltakozás fogadta – a hétvégén hivatalosan engedélyezte a Perzsa-öbölben határsértés címén március 23-án elfogott és 13 napig fogva tartott alakulat tagjainak, hogy pénzért eladják a sajtónak megpróbáltatásaik történetét.

Faye Turney a The Sunnak, a legnagyobb brit bulvárlapnak és az ITV kereskedelmi tévének – nem megerősített értesülések szerint 100 ezer fontért (csaknem 40 millió forintért) – adott exkluzív interjút a vele történtekről.

Turney elmondta: nem sokkal elfogása után az irániak elkülönítették őt társaitól, szemét bekötötték, megparancsolták neki, hogy alsóneműjéig vetkőzzön le, majd egy 180X160 centiméter területű cellába zárták. Elszigeteltségi érzését fogva tartói azzal is fokozták, hogy azt mondták neki: társai már visszatérhettek Nagy-Britanniába, és az egységből csak ő maradt Iránban.

Elmondása szerint végig attól tartott, hogy megerőszakolják. Turney szerint minden éjjel kihallgatásnak vetették alá, és egy iráni tisztviselő azt kérdezte tőle: miként vélekedik arról, hogy meghaljon a hazájáért. A beszámoló szerint kihallgatói az ötödik napon választás elé állították: vagy “bevallja”, hogy iráni vizeken tartózkodott elfogása idején, és ez esetben két héten belül hazatérhet, vagy kémkedés vádjával bíróság elé állítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik