Külföld

Irán ipari szinten dúsít uránt

admin
admin

2007. 04. 09. 17:31

Irán ipari szintre emelte az urándúsítást - jelentette be az iráni atomenergia-szervezet vezetője.

Az ipari méretű urándúsítás alatt Iránban rendszerint nukleáris fűtőanyag nagyobb mennyiségben való előállítását értik. Diplomaták szerint Irán kevesebb mint ezer urándúsító centrifugát működtet Natanzban.

Háromezer működő centrifugával Teherán nyugati szakértők szerint egy éven belül képes lenne atombomba előállításához szükséges mennyiségű dúsított urán előállítására. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra próbálja rávenni a teheráni vezetést, tegye lehetővé kamerák felszerelését a natanzi létesítmény föld alatti részlegében, de Irán ezt egyelőre elutasítja, a tárgyalások folynak.

“Azért gyűltünk ma itt össze, hogy megünnepeljük: az urándúsítás folyamata ipari szakaszba lép” – jelentette ki Golamreza Akazadeh, az iráni atomenergia-szervezet vezetője a közép-iráni Natanzban épült urándúsító létesítményben, hozzáfűzve, hogy ez öt évi “intenzív kutatómunka és kísérletek” eredménye.

A natanzi rendezvényen, ahol Akazadeh megtette bejelentését, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is részt vesz: az előzetes program szerint az alelnök után mond beszédet. Előzőleg az iráni hatóságok közölték, hétfőn “jó hírt” készülnek megosztani a közvéleménnyel az iráni atomprogramról.

Az iráni tömegtájékoztatás azt találgatta, hogy az elnök be fogja jelenteni háromezer urándúsító centrifuga natanzi üzembe helyezését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.