Nagyvilág

Elnökválasztási kampányrajt a franciáknál

Franciaországban húsvét hétfőn megkezdődött a hivatalos elnökválasztási kampányidőszak. A szavazás első fordulója két hét múlva, április 22-én lesz.

A választás alighanem az utóbbi egy-két évtized legizgalmasabb és legfontosabb választása lesz, amelyben új vezetőnemzedék fog előlépni, és amely valószínűleg megmutatja, hogy mi Franciaország válasza az olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint a globalizáció és a nemzeti identitás.

A Független Hírügynökség tudósítása szerint a közvélemény-kutatások a két legesélyesebbnek a jobboldali Nicolas Sárközyt és a szocialista Ségolene Royalt ítélik. Sárközy a bűnözéssel szembeni kemény fellépés híve, most a kampányban a gyengédebb arcát próbálja megmutatni. Royal a gondoskodó rendszert képviseli.


Elnökválasztási kampányrajt a franciáknál 1

Sokak szeretnék Sarkozyt (fotó:mti.hu)


De a két első mögött továbbra is versenyben van a centrista Francois Bayrou és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen. Elvileg a négy közül bármelyik kettő bejuthat a május 6-i második fordulóba.
Összesen 12 jelölt vesz részt a választási kampányban, köztük három trockista, egy kommunista, egy zöld, valamint az antiglobalitsa José Bové. A két sereghajtó közül az egyik a vadászpárt jelöltje, aki a falusi érdekeket képviseli, a másik a katolikus nacionalista Phillipe de Villiers.

A franciák nem sokkal az elnökválasztás után, júniusban parlamenti képviselőket is választanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik