Nagyvilág

A világ “sebeire” emlékeztetett szentbeszédében a pápa

A háborús konflkitusokra, és azok ártatlan áldozataira emlékeztetett vasárnapi beszédében XVI.Benedek pápa a római Szent Péter téren.

A világ “sebeire” hívta fel a figyelmet XVI. Benedek pápa vasárnap délben a római Szent Péter téren mondott húsvéti üzenetében, emlékeztetve napjaink háborús konfliktusaira és ártatlan áldozataira, mindenekelőtt a gyermekekre.


A pápa több tízezer hívő előtt aranyozott ünnepi ruhában a bíborosok és püspökök körmenetének élén érkezett a Szent Péter bazilika előtti térre, amelyet valóságos virágszőnyeg borított, majd a húsvéti ünnepi mise után a bazilika központi erkélyéről mondta el hagyományos “urbi et orbi” (“a városnak és a világnak”) szóló üzenetét, amelyet az idén a világ 67 országának televíziói közvetítettek.


A vallás nevében sem lehet erőszak


XVI. Benedek külön kiemelte az afrikai konfliktusokat, a darfúri katasztrofális, és alábecsült humanitárius helyzetet, s utalt szomáliai harcokra, a zimbabwei válságra is. Emlékeztetett az állandóvá vált mészárlások sújtotta Irakra, ahonnan “semmi pozitív jel nem érkezik”, valamint a zavaros afganisztáni állapotokra, a libanoni bizonytalanságra. “Mennyi seb, mennyi fájdalom a világon” – szólt a pápa az egybegyűltekhez. “Az éhínségre, a gyógyíthatatlan betegségekre, a terrorizmusra, a túszszedésekre, a gyakran a vallás nevében elkövetett erőszak ezer arcára, az élet semmibe vételére, az emberi jogok megsértésére és a kizsákmányolásra gondolok” – tette hozzá.


Nem ejtett viszont szót a halálbüntetés kérdéséről, annak ellenére, hogy éppen szentbeszéde idejére ért a Szent Péter térre a halálbüntetés világméretű eltörlését, ENSZ-tilalom kimondását követelő több ezres tiltakozó menet.


A keresztények elvándorlásáról


A pápa megemlítette, hogy a Közel-Keleten a párbeszéd reményének a jelei mutatkoznak Izrael és a palesztinok között, ugyanakkor hangsúlyozta: nem felejtheti el, hogy a térségben milyen nehézségekkel kell nap mint nap a keresztény közösségeknek szembenézniük és hogy egyre többen vándorolnak el a keresztények hitük bölcsőjének földjéről.


Krisztus kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől – mondta a pápa, de Tamás apostol példáját idézve, aki Krisztus sebeit megérintve nyerte vissza hitét, kijelentette: “Csak egy olyan Isten méltó a hitünkre, aki annyira szeret bennünket, hogy magára veszi sebeinket és fájdalmunkat”.


Az üzenet végén XVI. Benedek 62, köztük kínai, arab, héber és arámi nyelven mondta el hagyományos húsvéti áldását. A magyar nyelvű köszöntés 13.-ként, a lengyel nyelvű előtt hangzott el: “Krisztus feltámadott, halleluja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik