Nagyvilág

Irán késleltette az iraki kormányfőt

Jelentős késéssel érkezhet Japánba az iraki kormányfő, miután repülőgépét Irán nem engedte áthaladni légtere fölött.

Nem engedték átrepülni Irán felett Núri al-Máliki iraki kormányfő Japánba tartó gépét – közölte vasárnap meg nem erősített forrásokra hivatkozva a japán külügyminisztérium.


Málikinak helyi idő szerint vasárnap délután kellett volna Tokióba érkeznie, de, mint egy japán külügyi illetékes elmondta, az iraki hatóságok a kormányfő “jelentős késéséről” tájékoztatták a japán vendéglátókat. Bár Bagdad nem közölte a késedelem okát, a japán illetékes úgy tudja, hogy Irán nem volt hajlandó átengedni az iraki miniszterelnök gépét légterén, ezért a gépnek Dubai felé kellett módosítania útvonalát.


Máliki és japán kollégája, Abe Sindzo várhatóan egy 700 millió dolláros kölcsön-megállapodást ír alá, amelynek célja az iraki olaj- és elektromos áramtermelés fejlesztése lesz.


Japán, amely 2006 júliusában hazahívta Irakban állomásozó, az újjáépítést segítő 600 katonáját és jelenleg légi erejének 210 fős, a multinacionális erőket katonai szállításokkal támogató kontingensével van jelen a közép-keleti országban, Irak egyik legnagyobb donorjának számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik