Nagyvilág

Az ETA megújítja az erőszakmentességre tett ígéretét

Az ETA megerősítette a tavaly márciusban a tűzszünetre vonatkozó kötelezettségvállalását.

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet vasárnap közölte: “új, erőszakmentes forgatókönyvet” tervez, és kész újabb kötelezettségeket vállalni.


“Ha megszűnnek a Baszkföld elleni támadások, készek vagyunk újabb kötelezettségeket vállalni egy erőszakmentes forgatókönyv érdekében” – közölte az ETA két illetékese a Gara című baszk lapban vasárnap, a baszk haza napján közölt interjúban.


Az ETA nevében megerősítették a szakadár szervezet 2006. március 24-én bejelentett valamennyi kötelezettségvállalását. Ezen a napon lépett életbe az ETA által meghirdetett tűzszünet, amely a december 30-án a madridi repülőtéren elkövetett, két halálos áldozatot követelő merénylettel szakadt meg.


Az ETA a békefolyamat akadályozásával vádolta meg a kormányzó szocialistákat és a mérsékelt Baszk Nacionalista Pártot (PNV).
A szervezet leszögezte, hogy nem tudja elképzelni a május végi baszkföldi önkormányzati választásokat a “függetlenségpárti baloldal” nélkül. “Ez a (béke)folyamat végét jelentené” – szögezte le a szervezet.


A spanyol kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy az ETA politikai szárnya, a betiltott Batasuna induljon a választásokon. A spanyolországi baszkföldi békefolyamat továbbra is akadályokba ütközik, és a december 30-i merénylet “a spanyol kormány állandó támadásaira adott válasz volt” a szakadár körökhöz közel álló lapban megjelent nyilatkozatok szerint.


A vasárnapi interjú szerint az ETA “új kötelezettségvállalása olyan rendezésre vonatkozik, amely valódi demokratikus megoldást kínál a konfliktusra”.


Az észak-spanyolországi és délnyugat-franciaországi Baszkföldön független állam létrehozásáért közel negyven éve harcoló szervezet számláját feltehetően 819 ember halála terheli. Az ötoldalas interjú mellett a Gara címlapján két, baszksapkás, símaszkos férfit ábrázoló fotót közöl, előttük magnetofonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik