Nagyvilág

A választók megtartották volna Bugárt

Ha a szlovákiai magyar választókon múlott volna, hogy ki legyen a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, akkor a pártot a továbbiakban is az eddigi elnök, Bugár Béla vezetné - derül ki egy közvélemény-kutatásból.

Az egyik legnagyobb, az Új Szót is megjelentető lapkiadó megrendelésére készült – csakis magyar nemzetiségű választópolgárokat kérdező – felmérésben a Markant ügynökség azt mutatta ki, hogy a szlovákiai magyarok 72,6 százaléka Bugár Bélát látná szívesebben az MKP élén: ha rajtuk múlik, ma is Bugár lenne a párt elnöke.

Ezzel szemben a küldöttgyűlés háromszáznál több küldöttje az egy héttel ezelőtti révkomáromi tisztújításon 14 szavazatnyi többséggel Csáky Pált, a párt korábbi alelnökét emelte az elnöki székbe. A közvélemény-kutatásban megkérdezett 300 választópolgártól Csáky mindössze 11,2 százalékos támogatottságot kapott. Ennél is szerényebb a Csáky szövetségesének és radikálisnak tekintett pártstratégiai alelnök, Duray Miklós támogatottsága: mindössze 4,5 százalék.

Bugárt elsősorban a 20-29 évesek korcsoportja látná szívesen a párt élén. Közülük 87,6 százalék Bugár híve. Csáky az 50-59 évesek nemzedékének rokonszenvesebb. Bugár Béla a lapnak azt mondta, hogy a felmérésből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mert egyelőre „nem tudjuk, hogyan fog lecsapódni az elnökválasztás a szavazókban. A kongresszuson nem a szavazók döntöttek Csáky Pál mellett, hanem 169 küldött”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik