Nagyvilág

Tilos a frakcióváltás az ukrán parlamentben

Az ukrán parlamenti többség pénteken határozatot fogadott el, amely gyakorlatilag megtiltja a képviselőknek a frakcióváltást. A koalíciós pártok soraiba átült képviselőket ezentúl „frakción kívülinek” tekintik.

A határozat az oroszbarát kormánykoalíció pártjai részéről egyfajta gesztus a Nyugat-barát Viktor Juscsenko elnök felé, aki hétfői rendeletében feloszlatta a törvényhozást, miután az őt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség és vele ismét szövetségben lévő Julija Timosenko volt kormányfő vezette tömörülés 11 képviselője átült a kormánykoalíció padsoraiba. A határozat értelmében a koalíciós pártok soraiba átült képviselőket ezentúl „frakción kívülinek” tekintik. Másik gesztusként a parlamenti többség jóváhagyta a hadgyakorlatok céljából külföldi csapatoknak ukrán területre való lépését engedélyező, az elnök által benyújtott törvénytervezetet, amelyet néhány napja még elutasított.

A feloszlatott parlament lépései Viktor Janukovics kormányfő és Olekszandr Moroz házelnök kompromisszumos javaslatai egy részének megvalósítását jelzik, akik cserébe azt kérik az államfőtől, hogy vonja vissza az előrehozott választások kiírására vonatkozó döntését. Juscsenko azonban még csütörtökön leszögezte, hogy szó sem lehet a rendelet visszavonásáról, legfeljebb az eredetileg május 27-re kiírt választások időpontját lehet módosítani. Az alkotmány értelmében az előrehozott választásokat a feloszlatást követő hatvan napon belül meg kell tartani.

Juscsenko pénteken rendeletet írt alá a nemzetbiztonsági és védelmi tanács előző napi döntéséről, amely szerint a kormánynak április 11-ig 67 millió dollárnak megfelelő összeget kell biztosítani az előrehozott választások biztosításához. A kormánypárti képviselők eközben arra kérték XVI. Benedek pápát, akadályozza meg, hogy a katolikus papság beavatkozzon az ukrán belpolitikába Viktor Juscsenko államfőt támogatva. Előző nap több vallási vezető, közöttük Ljubomir Huzar, az ukrajnai görög katolikus egyház feje közleményt adott ki, amelyben az ukrajnai belpolitikai zsákutcából kivezető egyetlen megoldásként üdvözölte Viktor Juscsenko elnöknek az új választásokat kiíró rendeletét.

A parlamenti többség pénteken tapssal fogadta a hírt, hogy az orosz alsóház, a duma nyilatkozatában alkotmányellenesnek nevezte az ukrán parlament feloszlatását. Viktor Juscsenko és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon vitatta meg „az ukrajnai válsághelyzetet, amely komoly aggodalomra ad okot az ukrán gazdaság és a szociálpolitika, valamint az orosz-ukrán együttműködés fejlesztése szempontjából” – közölte a Kreml sajtóosztálya. Juscsenko és Janukovics pénteken ismét több mint egy órán át tanácskozott a válságból kivezető lehetséges megoldásról. Mindketten a konfliktus békés rendezését támogatják. Viktor Janukovics az Izvesztijának nyilatkozva irreálisnak nevezte, hogy erővel oldanák meg a vitákat.

Julija Timosenko a The Times című napilap pénteki számában megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy a kormányzó koalíció több millió dollárig terjedő kenőpénzt ajánlott fel ellenzéki parlamenti képviselőknek az átállásért cserébe. Volt olyan, akinek kormányzati tisztséget ajánlottak, de volt olyan is, akit megfenyegettek és vállalkozását csődbe vitték. A húsvét, a legnagyobb ortodox ünnep közeledte már pénteken érzékelhető volt Kijevben: a belvárosban fesztelenebb volt a hangulat, ám a hét végére újabb tüntetéseket jelentettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik