Nagyvilág

Hajótörés miatt olajszennyezés fenyegeti az Égei-tengert

Két francia turista valószínűleg életét vesztette és olajszennyezés is fenyeget, miután elsüllyedt pénteken egy görög hajó az Égei-tengerben, Szantorini szigete közelében.

A görög parti őrség csaknem mindenkit – 1153 embert – kimentett a zátonyra futott, majd süllyedni kezdő Sea Diamond tengerjáró hajóról, két francia turista – apa és lánya – azonban eltűnt. Ők az egyik alsó fedélzet alatti kabinjukban tartózkodtak, ott lepte meg őket a betörő víz, s valószínű, hogy megfulladtak.


A parti őrség hajói és búvárai mindazonáltal nagy erőkkel keresték a két eltűntet. A mentőbúvárok péntek délben hagytak fel a kutatással, mivel a hajó instabillá vált és lejjebb csúszott egy tenger alatti lejtőn. “Az orr jelenleg 50 méteres mélységben fekszik a tengerfenéken, míg a tat mintegy 150 méter mélyen van” – közölték a mentőszolgálatok a görög televízióban.


A Louis Cruise Line cég tulajdonában lévő, Görögországban bejegyzett, 22 412 tonnás Sea Diamondnak alig néhány percnyi útja lett volna már csak hátra csütörtökön a turisták által kedvelt festői sziget partjainál való kikötésig, amikor zátonyra futott; a vízi jármű előbb megdőlt, majd péntekre virradóra elsüllyedt.

A hajón 730 amerikai turista, 120 francia és 115 spanyol utazott. Ausztrálok és britek is voltak a fedélzeten, német állampolgárok azonban a korábbi jelentésekkel ellentétben nem. 350 hajótörött már péntek délelőtt megérkezett Pireuszba egy másik hajó fedélzetén. A többi utas Pireuszba érkezése péntek délutánra várható. Hetven utas nem volt hajlandó a történtek után újra hajóra szállni, őket repülővel viszik el Szantoriniről – jelentette a görög rádió.



Hajótörés miatt olajszennyezés fenyegeti az Égei-tengert 1

Mentik a csaknem 1200 utast az oldalára dõlt Sea Diamond hajóról (fotó: MTI/EPA)


A Sea Diamond 200 méter mélyre süllyedt a tengerben. Elsüllyedése nyomán olajszennyezés fenyegeti a tenger vizét. Két olyan különleges hajót várnak Szantorinire, amelyek a vízen lebegő olajszőnyegek “felgöngyölítésére” szolgáló berendezésekkel vannak ellátva – jelentette a görög állami televízió. Becslések szerint hozzávetőleg 350 köbméter olaj lehet az elsüllyedt hajó üzemanyagtartályaiban, ezt sürgősen ki kell szivattyúzni, hogy el lehessen kerülni a környezetszennyeződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik