Nagyvilág

Izrael megfúrta az USA szaudi fegyverüzletét

Amerikai lapértesülés szerint Izrael ellenvetései késleltetik a Bush-kormányzat azon terveit, hogy Irán elrettentésének céljából nagyobb fegyvereladási ügyleteket kössön Szaúd-Arábiával és a Perzsa-öbölben fekvő más szövetségeseivel.

A The New York Times című napilap magas rangú amerikai tisztviselőket idézve azt írta internetes oldalán, Izrael attól tart, hogy a fejlett technológiájú fegyverek elkoptatják katonai előnyét a térségbeli riválisaival szemben. Az utóbbi hónapokban Izrael képviselői többször jártak Washingtonban és érveltek a tervezett fegyverügyletek egy része ellen. Izraelt különösen nyugtalanítják lézervezérlésű fegyverek esetleges eladásai, mivel az jelentősen javítaná a szaúd-arábiai harci gépek csapásmérő képességét.

Az amerikai fegyveripar egyik, névtelenül nyilatkozó vezetője úgy becsülte, hogy 5-10 milliárd dollár értékben születhetnének ügyletek, ha a tárgyalásokon szóba került valamennyi fegyvert, köztük harckocsikat, hadihajókat és fejlett légvédelmi rendszereket, eladnák Szaúd-Arábiának és más, öbölmenti országnak.

Az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője a lapnak úgy fogalmazott, Izrael megérti, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek is érdekében áll, hogy Washington segítsen megerősíteni a szövetséges szunnita arabok védelmi rendszereit. Izrael azonban attól tart, hogy nem valósul meg a Bush-kormányzat azon célja, miszerint Irán ellenében hozzanak létre egy amerikai-izraeli-szunnita koalíciót, ráadásul egy forradalom esetében Szaúd-Arábia túlnyomórészt amerikai származású fegyverkészlete szélsőséges iszlám erők kezére kerülne.

Az amerikai külügy- és védelmi minisztérium illetékesei jelezték, hogy legalább április végéig elhalasztották a kongresszus értesítését a tervezett fegyverügyletekről. A hivatalos értesítés után a kongresszusnak harminc napja van annak eldöntésére, hogy jóváhagyja-e vagy elutasítja a fegyvereladást. Az amerikai törvényhozásban erős támogatottságot élvez Izrael térségbeli katonai fölényének fenntartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik